Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Hamarosan nyolcvanezren fognak segély helyett dolgozni

Októberben nyújtja be az Országgyűlésnek az "Út a munkához" programhoz kapcsolódó törvénymódosításokat a szociális tárca, amely azzal számol, hogy ennek segítségével több mint 80 ezer ember fog segély helyett dolgozni. A tervezet szerint szigorú büntetésre számíthatnak azok, akik feketén vállalnak munkát és új ellátási kategóriát hoznának létre, a közfoglalkoztatási támogatásban részesülőkét.

A javaslat hat jogszabály módosítását tartalmazza - tudta meg az MTI szocialista forrásból. A kormányszóvivő szeptember közepén jelentette be, hogy a középtávú munkaprogram szerint a szociális és munkaügyi miniszternek október közepéig van ideje elkészíteni javaslatát a szociális segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatási programok szétválasztására.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a rendszeres szociális segélyezettek mellett egy másik, új ellátási kategóriát hoznának létre, a közfoglalkoztatási támogatásban részesülőkét.
Jelenleg kétszázezer ember kap rendszeres szociális segélyt. Ennek mintegy fele munkaképtelen, ők továbbra is ebben a kategóriában maradnak. Akik viszont munkaképesek, azoknak jövő januártól kötelezően álláskeresési megállapodást kell kötniük a állami foglalkoztatási szolgálattal. Ha sem így, sem az önkormányzaton keresztül nem tudnak munkát találni, akkor a helyhatóság az öregségi nyugdíjminimum összegével megegyező mértékű, úgynevezett közfoglalkoztatási támogatást folyósít számukra.

A tervezetből az derül ki, hogy a rendszeres szociális segély megállapításának szabályai nem módosulnak, a közfoglalkoztatási támogatás mértéke viszont meghatározott összeg, idén 28.500 forint.

A dokumentum szerint a két kategória közt van átjárási lehetőség.
A 35 év alattiakra speciális szabályokat vezetne a tervezet. Számukra az elsődleges nem a foglalkoztatásban, hanem a képzésben való részvétel.
A közfoglalkoztatásban részt vevők jogosulttá válnak a társadalombiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásainak teljes körére, így ezt a nyugdíjjogosultság megállapításánál is figyelembe veszik.

A törvény szigorúan büntetné azokat, akik megszegik az együttműködési kötelezettséget vagy feketén vállalnak munkát. Előbbi megszegése azzal jár, hogy törlik az álláskeresők nyilvántartásából, amellyel együtt a közfoglalkoztatási támogatása is megszűnik. Akik illegálisan vállalnak munkát, azokat első alkalommal figyelmeztetik, másodszor három hónapra megvonják támogatást, a harmadik alkalom után pedig megszűnik a támogatás folyósítása.
Az anyag rögzíti: a munkavégzéssel töltött napokra nem támogatás, hanem munkabér járna, amelyet a minimálbérre vonatkozó szabályok szerint kellene megállapítani.

Az "Út a munkához" program - kormányzati számítások szerint - 230 ezer emberrel számol. Ebből 100 ezren lesznek azok, akik továbbra is rendszeres szociális segélyt kapnak, 130 ezren pedig bekerülnek a kötelező közfoglalkoztatási programba. Számításaik alapján azonban potenciálisan ennél kevesebb, 105 ezer ember vesz majd részt a közfoglalkoztatási programban, mert tizenöt ezren átképzésre mennek, ötezren nem működnek együtt és ugyanennyien kikerülnek a rendszerből.

A tervezetből kiderül, hogy valójában még ennél is kevesebb embert tudnak majd közfoglalkoztatásra kötelezni, nagyjából hatvanezret, mert lesz akiknek nem tud munkát adni az önkormányzat. A tervezet számol viszont azzal, hogy húszezren a munkaerőpiacon helyezkednek el.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Korai ébresztő és rendszeres testmozgás - táborral népszerűsítik a katonai és rendészeti pályát

Megkezdődött a beiratkozás a katonai és rendészeti pályára irányító, egyhetes Militarytáborba, amelyet június 23-ától rendeznek Mogyoródon -... Teljes cikk

Érkezik a katonák visszamenőleges béremelése

Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges - jelentette be... Teljes cikk

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem munkavállalói

Béremelésben részesülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a... Teljes cikk