Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Hamarosan nyolcvanezren fognak segély helyett dolgozni

Októberben nyújtja be az Országgyűlésnek az "Út a munkához" programhoz kapcsolódó törvénymódosításokat a szociális tárca, amely azzal számol, hogy ennek segítségével több mint 80 ezer ember fog segély helyett dolgozni. A tervezet szerint szigorú büntetésre számíthatnak azok, akik feketén vállalnak munkát és új ellátási kategóriát hoznának létre, a közfoglalkoztatási támogatásban részesülőkét.

images

images

A javaslat hat jogszabály módosítását tartalmazza - tudta meg az MTI szocialista forrásból. A kormányszóvivő szeptember közepén jelentette be, hogy a középtávú munkaprogram szerint a szociális és munkaügyi miniszternek október közepéig van ideje elkészíteni javaslatát a szociális segélyezési rendszer és a közfoglalkoztatási programok szétválasztására.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a rendszeres szociális segélyezettek mellett egy másik, új ellátási kategóriát hoznának létre, a közfoglalkoztatási támogatásban részesülőkét.
Jelenleg kétszázezer ember kap rendszeres szociális segélyt. Ennek mintegy fele munkaképtelen, ők továbbra is ebben a kategóriában maradnak. Akik viszont munkaképesek, azoknak jövő januártól kötelezően álláskeresési megállapodást kell kötniük a állami foglalkoztatási szolgálattal. Ha sem így, sem az önkormányzaton keresztül nem tudnak munkát találni, akkor a helyhatóság az öregségi nyugdíjminimum összegével megegyező mértékű, úgynevezett közfoglalkoztatási támogatást folyósít számukra.

A tervezetből az derül ki, hogy a rendszeres szociális segély megállapításának szabályai nem módosulnak, a közfoglalkoztatási támogatás mértéke viszont meghatározott összeg, idén 28.500 forint.

A dokumentum szerint a két kategória közt van átjárási lehetőség.
A 35 év alattiakra speciális szabályokat vezetne a tervezet. Számukra az elsődleges nem a foglalkoztatásban, hanem a képzésben való részvétel.
A közfoglalkoztatásban részt vevők jogosulttá válnak a társadalombiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásainak teljes körére, így ezt a nyugdíjjogosultság megállapításánál is figyelembe veszik.

A törvény szigorúan büntetné azokat, akik megszegik az együttműködési kötelezettséget vagy feketén vállalnak munkát. Előbbi megszegése azzal jár, hogy törlik az álláskeresők nyilvántartásából, amellyel együtt a közfoglalkoztatási támogatása is megszűnik. Akik illegálisan vállalnak munkát, azokat első alkalommal figyelmeztetik, másodszor három hónapra megvonják támogatást, a harmadik alkalom után pedig megszűnik a támogatás folyósítása.
Az anyag rögzíti: a munkavégzéssel töltött napokra nem támogatás, hanem munkabér járna, amelyet a minimálbérre vonatkozó szabályok szerint kellene megállapítani.

Az "Út a munkához" program - kormányzati számítások szerint - 230 ezer emberrel számol. Ebből 100 ezren lesznek azok, akik továbbra is rendszeres szociális segélyt kapnak, 130 ezren pedig bekerülnek a kötelező közfoglalkoztatási programba. Számításaik alapján azonban potenciálisan ennél kevesebb, 105 ezer ember vesz majd részt a közfoglalkoztatási programban, mert tizenöt ezren átképzésre mennek, ötezren nem működnek együtt és ugyanennyien kikerülnek a rendszerből.

A tervezetből kiderül, hogy valójában még ennél is kevesebb embert tudnak majd közfoglalkoztatásra kötelezni, nagyjából hatvanezret, mert lesz akiknek nem tud munkát adni az önkormányzat. A tervezet számol viszont azzal, hogy húszezren a munkaerőpiacon helyezkednek el.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A filmipart is újradefiniálta a járvány, de Magyarországon már ismét folyik a munka

Magyarországon nem állt le a filmes élet a koronavírus-járvány miatt, az elmúlt hónapokban is azon dolgoztak, hogy a mintegy húszezer hazai... Teljes cikk

Sokba fog kerülni idén az iskolakezdés

Az idén gyermekenként átlagosan 33 ezer 560 forintot terveznek elkölteni a szülők az iskolakezdésre, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15 ezer és 25... Teljes cikk

Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk