Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Három közlekedési szakszervezet csatlakozik a LIGÁ-hoz

Egységesen lép fel a jövőben, és a LIGA szakszervezeti tömörüléshez csatlakozik három dél-dunántúli autóbusz-közlekedési szakszervezet, amelyek szombaton együttműködési megállapodást írtak alá, valamint koordinációs tanácsot hoztak létre Dombóváron.

"A Somogy, Baranya és Tolna megyében működő szakszervezetek megelégelték a volántársaságok vezetésének lépéseit, amit a racionalizálás jegyében hajtottak végre, és terveznek végrehajtani a jövőben" - írta közleményében Dobi István, a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (KVASZ) elnöke.

A szakszervezeteket meg kívánják akadályozni a további kiszervezéseket, telephelybezárásokat, a részleges, vagy teljes privatizációt - tette hozzá.

A Dél-Dunántúli Régió Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Koordinációs Tanácsát a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, az ADU Baranya Megyei Független Szakszervezete és a DÁM Autóbuszvezetők Független Szakszervezete hozta létre, amelyek együttesen 805 főt képviselnek.

A KVASZ elnöke kitért arra: a szakszervezetek szerint ideje lenne kivizsgálni, hogy a volántársaságoknál a veszteség csökkentése érdekében tett lépések kinek az érdekeit szolgálták. "Egyes területeken a műszaki háttér felszámolása, az autóbuszpark átlagéletkorát figyelembe véve veszélyeztetheti a menetrendszerű közlekedést, és jelentősen növeli a fenntartási költségeket" - írta Dobi István.

A szakszervezeti közlemény szerint a Gemenc Volánból "kiszervezett" és alvállalkozónál foglalkoztatott munkavállalók jövedelmi helyzete romlott, juttatásaik kifizetése sokszor késik. Az érdekképviseletek az OrangeWays Tolna megyében működő vállalkozásánál is minimumfeltételnek tartják a rendezett munkaügyi kapcsolatokat, ezért a Tolna megyei szakszervezet mellett kiállva felszólítják a tulajdonost, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a kollektív szerződés megkötéséről.

A szakszervezetek kezdeményezni fogják továbbá a foglalkoztatási szabályok felülvizsgálatát, mivel álláspontjuk szerint "a jelenlegi szabályozás egyoldalúan a munkaadó érdekeit szolgálja". Azt szeretnék, hogy "ne lehessen a munkaidőt csökkentve és jelentősen, negyven százalékkal kevesebb bérrel elszámolva a belföldi autóbusz-közlekedés területén alkalmazni rendelkezésre állási időt".

A közlemény leszögezi: a három szakszervezet minden törvényes eszközzel, "végső lehetőségként, ha kell sztrájkkal is" megakadályozza a munkahelyek további csökkentését a régió volántársaságainál.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk