Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hat százalék alatt a munkanélküliségi ráta Vasban

A téli közfoglalkoztatási programok indulását követően 5,8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Vas megyében, míg októberben a mutató meghaladta a 6 százalékot - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kedden.

Az elmúlt évek hasonló időszakában az álláskeresők számának bővülése volt a jellemző a megyében. Idén novemberben viszont az októberinél 7,5 százalékkal kevesebb (7044) álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában.

A közfoglalkoztatási programok indulásának köszönhetően Szombathely vonzáskörzetében 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya, de Kőszeg térségében is kedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet a megyei átlagnál (5,7 százalék). A többi öt kirendeltség területén a ráta értéke meghaladja a megyei átlagot, a legkedvezőtlenebb a munkaerőpiaci-helyzet Vasvár környékén, ahol a gazdaságilag aktív népesség 9,7 százaléka regisztrált álláskereső.

Az ősz utolsó hónapjában 1276 embert regisztráltak; közülük 202-en pályakezdők, 1074 ember pedig a munkaviszonyának elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken.

Novemberben 1900 fő alá csökkent a tartós álláskeresők száma. Az év első tíz hónapjában 1900-2000 fő között alakult azoknak a száma, akik már huzamosabb ideje (legalább 1 éve) nem találtak munkát. A tartós munkanélküliek 30 százaléka alacsony iskolai végzettségű, a legveszélyeztetettebbek pedig az 50 év felettiek, az adatok szerint több mint a négytizedük már legalább 1 éve nem dolgozott.

Novemberben tovább folytatódott a pályakezdő álláskeresők számának szeptember óta tartó csökkenése is. Az álláskeresők 13,3 százaléka (934 fiatal) volt pályakezdő, míg októberben 1031 fiatal keresett munkát a kirendeltségek segítségével.

A nyilvántartási rendszerből kikerülő álláskeresők 77 százaléka (1387 ember) tudott munkába állni novemberben, 45 százalékuk közfoglalkoztatás keretében.

A foglalkoztatók 2219 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, 3,5-ször többet, mint októberben. A támogatási igénnyel társuló munkaerő-igények száma (1675) 8,6-szorosa volt az októberinek. A támogatott állások 96 százaléka a közfoglalkoztatás valamelyik típusához kapcsolódott. Az Első munkahely garancia program keretében a fiatal álláskeresők számára 27 üres álláshelyet, a munka-kipróbálással, bértámogatással és bérköltség támogatással pedig 33 munkahelyet kínáltak a foglalkoztatók.

A nem támogatott munkahelyek száma (544) 26,8 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest. Támogatás nélkül a legtöbb munkalehetőséget - a feldolgozóipar mellett - a munkaerő-kölcsönző cégek kínálták.

Az előző év azonos időszakához képest idén novemberben 5,2-szer több munkaerő-igényt jeleztek a munkáltatók; a támogatott üres munkahelyek száma 10,7-szeresére, a nem támogatottaké pedig duplájára nőtt.
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll

9 budapesti és 14 vidéki egyetemen szerezhetnek diplomát azok, akik iskolásként az informatika felé orientálódnának. Teljes cikk

Kevesebb álláshirdetés, növekvő túljelentkezés jellemezte a tavalyi évet

A mezőgazdaságot, az oktatást, a mérnöki munkaköröket szinte alig érintette a járvány, melynek a vendéglátás és az idegenforgalom a nagy vesztese. Teljes cikk