Megjelent: 8 éve

Hatalmas kárt okoz a hamis Gucci napszemüveg

Évente több mint félmillióan veszítik el munkájukat a divatcikkek hamisítása miatt, és mintegy 13 ezer milliárd forintnyi kárt okoz a hamisított divatcikkek forgalmazása az Európai Unióban - hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleményében, amelyet a VS.hu közöl.

Leginkább a fejlett divatiparral rendelkező Olaszország és Nagy-Britannia gazdaságát sújtja a divattermékek nemzetközi bűnbandák által irányított hamisítása.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb jelentése szerint a nemzetközi bűnszervezetek által irányított termelés és értékesítés évente mintegy 43,3 milliárd eurós (mintegy 13,4 ezer milliárd forintos) kárt okoz az unió gazdaságának, és körülbelül 518 ezer munkahely megszűnéséért felelős. Az OHIM becslése szerint a 28 uniós tagállam csak a divattermékek hamisítása miatt 8 milliárd euró (mintegy 2500 milliárd forintnyi) adó- és járulékbevételtől esik el. Az összesített közvetlen és közvetett kár azonban ennél jóval nagyobb, több mint 13 ezer milliárd forintnyi.

Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese szerint a jelenség azért különösen aggasztó, mert az OHIM egy korábbi jelentése megállapította: a szellemi tulajdonjogokhoz (IPR) köthető iparágak - ide tartozik a divatipar is - alkotják az EU gazdaságának gerincét: a gazdasági összteljesítmény körülbelül 39 százaléka, a harmadik országokba irányuló export 90 százaléka innen származik, illetve a szektor biztosítja közvetlen vagy közvetett módon az uniós állások mintegy 35 százalékát, azaz hozzávetőleg 77 millió munkahelyet.

VS.hu
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek