Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hatéves mélyponton a brit munkanélküliség

Hatéves mélypontra süllyedt a brit munkanélküliségi ráta a júniussal végződött negyedévben, de ezt egyelőre nem kíséri érzékelhető bérnövekedés.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai ismertetése szerint az előző negyedév végén 6,4 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya Nagy-Britanniában; ez 2008 óta a legalacsonyabb ráta. A májussal végződött három hónapban átlagosan 6,5 százalékos volt a munkanélküliség.

Az állástalanok száma 132 ezerrel 2,08 millióra csökkent a második negyedévben.

Az ONS ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a prémiumok nélkül számolt alkalmazotti átlagkereset mindössze 0,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a legalacsonyabb éves béremelkedési ütem azóta, hogy a statisztikai hivatal 2001-ben elkezdte ennek az adatnak a rendszeres közlését.

Az ONS szerint ebben szerepe lehetett annak is, hogy sok munkaadó – a munkavállalókkal egyetértésben – tavaly halasztotta a prémiumfizetést, megvárva, hogy a személyi jövedelemadó felső kulcsa 50 százalékról 45 százalékra csökkenjen. Ezt az adóintézkedést a brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött pénzügyi évtől érvényesítette.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a szerdai adatismertetés utáni értékelésükben azonban úgy vélekedtek, hogy az új munkanélküliségi és bérnövekedési adatok – az állástalanok számának jelentős csökkenése ellenére is – a brit munkapiacon továbbra is meglévő munkaerőkínálati többletre utalnak. A ház szerint erre vall, hogy változatlanul jóval a hosszú távú átlag felett van a részmunkaidős, de teljes munkaidős állásra törekvő foglalkoztatottak, illetve a gazdaságilag inaktív, de munkát kereső felnőttek aránya.

A cég elemzői szerint emiatt kétséges, hogy a bérnövekedés üteme a következő egy-két évben jelentősen gyorsulna és visszatérne a pénzügyi válság előtti szintekre.

A Capital Economics szakértői szerint emiatt a Bank of England – a brit jegybank – várhatóan csak igen fokozatosan kezd hozzá jelenlegi ultraenyhe kamatpolitikájának normalizálásához.

A Bank of England több mint öt éve, 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: az 1694-ben létrehozott brit jegybank az alapítás és a 0,5 százalékos alapkamat öt évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.

A munkanélküliségi ráta váratlanul gyors csökkenése miatt a Bank of England már az idei év elején monetáris iránymutatási gyakorlatának átalakítására kényszerült, alig fél évvel e gyakorlat meghonosítása után.

Mark Carney, a BoE tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója nem sokkal beiktatása után vezette be az előretekintő monetáris iránymutatás gyakorlatát, amelynek fő elemeként a munkanélküliségi rátát határozta meg, jóllehet érvényben maradt a brit jegybank inflációkövető politikája is. Az akkori új iránymutatási gyakorlat alapján kimondták, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa addig nem veszi fontolóra a kamatemelést, amíg a brit munkanélküliségi ráta 7 százalék felett jár.

Már az idei év elején látszott azonban, hogy az állástalanok aránya a BoE által vártnál sokkal hamarabb a meghatározott küszöbérték alá csökken, ezért Carney februárban bejelentette, hogy a monetáris iránymutatás hangsúlya áthelyeződik a brit reálgazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés – vagyis a recessziós években felhalmozódott kihasználatlan kapacitástöbblet – figyelemmel kísérésére, és a pénzügypolitikát e mérőszám összetevőinek alakulása határozza majd meg.

A monetáris iránymutatást azért kellett gyors döntéssel átalakítani, mert a Bank of England nem akart olyan piaci várakozásokat kelteni, hogy a munkanélküliség csökkenése rövid időn belül kamatemeléshez vezethet.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Horvátországban elkezdik oltani a turizmusban dolgozókat

Horvátország a turizmusban dolgozók beoltásával készül a nyári szezonra. Teljes cikk

Ideiglenes szolidaritási adót vetne ki a magas keresetűekre az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslata szerint a magas keresetű magánszemélyek és a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is jól teljesítő... Teljes cikk

Csehországban több mint egymillióan kaptak teljes bért vagy bérkiegészítést az államtól

Nemzetközi összehasonlításban a csehországi munkanélküliség a második legalacsonyabb az Európai Unióban. Ez részben a kormány Antivirus... Teljes cikk