Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Hazánkban is elérhető lesz a Minősített Pénzügyi Tervező képesítés

Idén szeptembertől hazánkban is elérhetővé válik a pénzügyi tanácsadói szakma csúcsát jelentő Certified Financial PlannerTM (CFPTM) - Minősített Pénzügyi Tervező (MPT) képesítés. A kétéves képzés a Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetségének (MPTSZ) támogatásával, a Bankbiztosítási és Kockázatkezelési Szakoktató Intézet (BABIKSZI) szervezésében kezdődik meg.

images

A Certified Financial PlannerTM (CFP-TM) minősítés nemzetközi szabvány, amely igazolja, hogy tulajdonosa képes az életpálya pénzügyi tervezésében megszerzett tudását az ügyfelek egyéni adottságaira alkalmazni. A CFP-TM védjegy használatára csak a folyamatosan ellenőrzött, szigorú feltételeknek megfelelő legkiválóbb pénzügyi szakemberek jogosultak világszerte, alig több mint százezren.

A CFP minősítés megszerzéséhez a pénzügyi tervezőknek teljesíteniük kell az FPSB tagok által a helyi piac szükségleteire szabott, szakképzési, jártassági, etikai és vizsgakövetelménye-ket. A CFP-TM védjegy használatának jogáért pedig a későbbiekben is folyamatosan meg kell felelniük a szakértő, etikus és professzionális gyakorlat terén támasztott feltételeknek- mondta a minap tartott sajtótájékoztatón Mr. Roy Charsley, a Financial Planning Standards Board nemzetközi ügyekért felelős igazgatója. Az FPSB a Minősített Pénzügyi Tervezők nemzetközi szervezete, amely Japántól az Egyesült Államokig a világ fejlett pénzügyi iparral rendelkező profi pénzügyi tanácsadóit tömöríti.

Dr. Luttenberger Zoltán, a hazai képzést végző BABIKSZI ügyvezetője kifejtette: A többéves szakmai gyakorlattal rendelkező, a szakmai etikai és működési elvek betartását és a rendszeres továbbképzést vállaló pénzügyi tervezők, már az idei év végén megszerezhetik az alapdiplomát (RPT - Regisztrált Pénzügyi Tervező), majd az összes modul elvégzése után az MPT - Minősített Pénzügyi Tervező diplomát. Ehhez a nemzetközi ipari szabványból és a magyar jogi és piaci ismeretekből sikeres vizsgát kell tenniük több pénzügyi szakterületet érintően, úgy mint tervezéstechnika, befektetések, biztosítás, nyugdíj, adó, hagyaték, munkáltatói juttatások és képzés.

A Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetségének részéről hangsúlyozták: Magyarországon 2010-től olyan jelentős demográfiai változások várhatóak, melyek lakosságra gyakorolt hatásai csakis hosszú távú pénzügyi tervezéssel küszöbölhetőek ki. Egyre kevesebben fognak majd járulékot fizetni, miközben egyre többen lesznek nyugdíjasok. A lakosság jelentős része nem rendelkezik átfogó ismeretekkel a pénzügyi piacokról, ezért közös szakmai felelősség a megfelelő tanácsadók oktatása.
Follow hrportal_hu on Twitter