Megjelent: 12 éve

Hideg hívással is lehet állást szerezni

Nem csupán álláshirdetésre jelentkezéssel lehet állást megcsípni. Célba értek már álláskeresők az utcáról betévedve, dolgozói ajánlással, belső pályázással és - ki hinné - évfolyam-találkozó szervezésével is. Az álláskeresés nem szokványos módjait mutatjuk be néhány példával.

Hideg hívásnak hívják az álláskeresésnek azt a formáját, amikor az álláskereső spontán módon keres meg egy céget - anélkül, hogy az hirdetett volna neki tetsző pozíciót -, és érdeklődik arról, van-e betöltetlen álláshely.

"A kiszemelt vállalatot először e-mailben célszerű felkeresni. Tanácsos írni egy néhány soros bemutatkozó levelet, és ezúton elküldeni az önéletrajzot, a motivációs levelet, és egy néhány soros bemutatkozást. Ezután egy-két nap után ajánlott telefonon felkeresni a toborzásért felelős illetékest vagy a választott terület céges vezetőjét, majd megkérdeznie tőle: olvasta-e önéletrajzát, mi a véleménye róla, illetve, hogy adna-e esetleg egy lehetőséget számára a személyes bemutatkozásra" - tanácsolja Cservenyák Tamás karriertanácsadó, a DBM Hungary ügyvezető partnere.

A módszer az igazán kitartó álláskeresőknek ajánlott, az elutasítás kockázata ugyanis elég nagy: száz keresésből mindössze kettő-három zárul eredményesen. Ugyanakkor az is igaz, hogy sokan így találnak állásra. Krisztina például Amerikából visszatérve 3 hónapos sikertelen álláskeresés után döntött úgy, felkeres egy hitelintézetet, amelyről úgy tudta, elég gyakran keresnek dolgozókat értékesítői pozícióik betöltésére. "Először küldtem egy önéletrajzot a HR-es hölgy számára egy levéllel, amelyben leírtam, hogy mit szeretnék. Két nap múlva felhívtam, és érdeklődtem, hogy megkapta-e. A hölgy épp akkor írta a választ, hogy sajnos nem tudnak semmit ajánlani számomra. Én azonban nem adtam fel, és ennek ellenére kértem egy lehetőséget, hogy személyesen meggyőzhessek értékesítői képességeimről. Végül sikerült meggyőznöm, és másnap reggel kilenc órára megbeszéltünk egy interjút. A kiválasztás öt fordulós volt, és végül felvettek. Összesen három évig dolgoztam a cégnél, és ez idő alatt sikerült feltornásznom magam az értékesítői vezetői pozícióig" - mesélte a 29 éves hölgy.

Belső pályázás

Az álláskeresési módok közé tartozik a belső pályázás is, amikor nem külső hirdetésre, hanem egy cégen belüli pozícióra jelentkezik a dolgozó. Tanácsos ezért jó kapcsolatban lenni a más osztályon dolgozókkal vagy a HR-rel. A nagy cégek intranetes hálózaton is tájékoztatnak üresedésről.

A Procter and Gamble például saját belső állásportált tart fent, amelyen megtalálható az összes üres pozíció. "A kollégák itt jelentkezhetnek a munkakörre, a különbség csak annyi, hogy nem önéletrajzukat, hanem teljesítményértékelésüket kell átküldeniük. Ha azt az illetékes vezető megfelelőnek találja, akkor behívja a dolgozót egy személyes elbeszélgetésre. Az interjún egyébként főleg arra helyezzük a hangsúlyt, hogy az adott pozícióra szakmailag valóban alkalmas-e a dolgozó, hogy rendelkezik-e azokkal a kompetenciákkal, amelyek szükségesek. Szó esik továbbá a személyes karriertervekről, és a váltás miértjéről is" - tájékoztatott Dobi Kitti, a cég toborzási referense.

Mint megtudtuk, bár a munkatárssal való beszélgetés legtöbbször laza hangvételű, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni. "Nem tanácsos túlzottan elengednie magát a dolgozónak, hiszen mégiscsak egy állásinterjúról van szó. A legjobb, ha megtalálja az arany középutat a túlzott komolyság és a túlzott komolytalanság között- véli Dobi Kitti.

Dolgozói ajánlás

Csakúgy, mint a hideg hívás és a belső pályázás, a dolgozói ajánlás is egy formája az álláskeresésnek. Ez esetben ismerőseink között kell körülnéznünk, felvennünk a kapcsolatot akivel csak lehet, majd érdeklődni, hogy van-e tudomása a cégénél betölthető üres állásról.

Számos vállalatnál kidolgozott rendszer működik a belső ajánlásokra, ilyen az autókölcsönzéssel foglalkozó Avis Budapesten működő európai szolgáltató központja is. "A megüresedő pozíciókról körlevélben értesítjük munkatársainkat, akiknek a felhívás alapján lehetőségük nyílik eljuttatni ismerősük, barátjuk önéletrajzát. Az ajánlott pályázónak ugyanazon a folyamaton kell részt vennie, mint a többi álláskeresőnek. A statisztikáinkban követjük, hogy a felvételt nyert pályázót egy belső munkatárs ajánlotta" - avatott be Kriza András, az Avis BSC HR-managere. Az ajánlónak egyébként jutalom jár, ha az ajánlott nyolc hónapnál több időt tölt a cégnél. A jutalom összegéről nem kaptunk tájékoztatást.

Évfolyam-találkozó szervezése

Nagyobb energiaráfordítást igényel, és a megtérülés sem garantált, ha évfolyam-találkozót szervezünk. Az álláskeresési módszer első hallásra furcsának tűnhet, mégis valakinek bevált. Tamás néhány, a szállodaiparban eltöltött év után döntött úgy , váltani akar, ám az álláshirdetések között nem talált megfelelő munkát. Épp ezért úgy határozott, megpróbál kapcsolatain keresztül álláshoz jutni. Néhány barátjával úgy vélték, erre a legjobb mód, ha évfolyam-találkozót szerveznek. Össze is gyűjtötték a volt társak e-mail címét, majd levelezőlistát hoztak létre, és meghívták a partira összes évfolyam-társukat. A bulira végül negyvenen jöttek el. A buli szórakozásról szólt, ám Tamás egy-egy megjegyzéssel elhintette a port, hogy állásváltoztatáson gondolkodik. Az évfolyam-találkozón névjegykártyát kért mindenkitől, majd az e-mail címek alapján levelezőlistát készített.

A beszélgetésekből kiderült, Tamásnak egy volt csoporttársa üzletvezetőként dolgozik egy belvárosi étteremben. A parti után néhány héttel elhívta egy beszélgetésre az üzletvezetőhöz. "Megkérdezte mit szólnék, ha odamennék mellé üzletvezetőnek. Természetesen érdekelt a dolog, így pár nappal később a tulajdonossal is beszélgettünk, aki azonnal fel is ajánlotta az állást, így itt találtam munkát üzletvezető-társként" - meséli Tamás.

Még mielőtt bárki partiszervezésre adná a fejét, nem árt tudni, hogy ennél egyszerűbben is el lehet érni hasonlókat, például az igen népszerű közösségi portálok segítségével. A pályázó kiírhatja az iwiw közösségi portál "Üzenőfalára", hogy állást keres. Ki tudja, lehet, hogy egyik barátjának épp rá lesz szüksége. Érdemes elhívnia emellett kávézni, teázni is azokat, akikkel jó kapcsolatot ápolt a múltban. Azokat azonban nem ajánlott felkeresni, akikkel régen sem volt felhőtlen a kapcsolata. Az idő sok mindent megszépít, ám vannak, akik több év után sem felejtik el a régi sérelmeket.

Módszer tehát elég sok van, a hirdetés nem minden. Ugyanakkor a szakértők arra figyelmeztetnek: a legjobb, ha az összes módszert egyszerre alkalmazzák az álláskeresők.

Oroszi Babett


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter