Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Hosszabb munkaidő - pórul járnak a franciák

Ősszel vezetik be Franciaországban azt a törvénymódosítást, mely megszünteti az eddigi 35 órás munkahét-korlátot. A jelek szerint a munkavállalók zömét nem érinti a módosítás, mert a gyakorlatban eddig is többet dolgozott. A vezetők viszont háborognak, mert így elesnek tizenkét nap plusz szabadságtól - áll a Világgazdaságban.

Az új törvény szeptemberre tervezett hatálybalépéséig érvényben lévő régi szabályozás szerint a cégek csak vezető alkalmazottaiktól követelhették meg eddig, hogy 218 helyett 235 - kivételes esetben pedig akár 282 - napot dolgozzanak egy évben. E változással azonban a többi beosztottat is munkára lehet majd fogni 218 napon túl is.

A probléma az, hogy a 35 óránál hosszabb heti munkaidő fejében a vezető beosztásúaknak eddig akár tizenkét nap pluszszabadságot voltak kénytelenek garantálni a munkáltatók, ettől azonban az új törvény miatt eleshetnek, hiába dolgoznak továbbra is ugyanannyit. Ráadásul a munkavállalók a hivatalos munkahét ellenére - a francia statisztikai hivatal (INSEE) adatai szerint - már eddig is átlagosan heti 41 órát dolgoztak.
Follow hrportal_hu on Twitter