Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"Jelentés" készül a szakszervezetekről?

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a szakszervezetek megfélemlítésétől tart, amióta tudomására jutott, hogy az állami tulajdonú cégek vezetőit utasították, készítsenek "jelentést" a cégüknél működő szakszervezetekről.

A VDSZ közleménye szerint az összeállításnak azt is tartalmaznia kell, hogy milyen érdekvédelmi akción vett részt, s tervez-e újat a helyi szervezet. A közlemény idézi Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki kiemeli: attól tartanak, hogy a kormányzati példa a magánszféra munkáltatóit is felbátorítja, és a szakszervezetek üldözése, vagy teljes elűzése a munkahelyekről általános gyakorlat lesz.

A szervezet az intézkedést aggályosnak tartja, ezért elképzelhető, hogy ombudsmani vizsgálatot kér az ügyben. Az érdekvédők szerint aggályos a közmunkaterv is, mert annak bizonyos vonatkozásai - például a csoportos munkahelyre szállítás, "a barakkokban való elhelyezés" - a munkatáborokra emlékeztetnek, ráadásul az egyhavi bérből legfeljebb egy hétig élhet meg egy négytagú család.

A közlemény szerint a vegyipari ágazati szakszervezet a napokban úgy döntött, nagy létszámmal csatlakoznak június 29-én a rendvédelmiek által szervezett félpályás útlezáráshoz.

Székely Tamás a közleményben az elmúlt hetek tapasztalatai alapján úgy véli: a szakszervezetek egyre erősödő összetartással, s minden alkalommal növekvő erővel fognak fellépni a kormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen. A VDSZ tagszervezetei egyben szolidárisak a más ágazatok által meghirdetett sztrájkokkal is, bár a hatalom láthatóan mindent megtesz, hogy a közlekedésben és az energetikában dolgozók tiltakozásait "eltiporja". Ez a felháborító hatalmi gőg is elősegítette a VDSZ döntését arról, hogy csatlakoznak a félpályás útlezáráshoz - írja közleményében a szakszervezeti szövetség.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter