kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Jogellenes volt a szegregált oktatás Hajdúhadházán

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntött a Hajdúhadház önkormányzata és két iskolája ellen indított perben, az ítélet kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája, a LB a szegregáció megszüntetésére kötelezte az intézményeket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével - tájékoztatta az OKM az Edupress-t.

A pert még 2006-ban indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány Hajdúhadház önkormányzata és a két iskola ellen, mert a roma származású diákokat egy lerobbant iskolaépületben helyezték el, és alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak, mint nem roma társaik.

Az alapítvány szerint a Bocskai István Két-tannyelvű Általános Iskola "kisegítős" épületébe és egy másik, Kossuthnak nevezett lepusztult tagépületbe szinte csak roma gyerekek járnak, ezzel szemben a főépületben a romák aránya mindössze 20 százalékos. A Roma Sajtóközpont tudósítása szerint az intézmény igazgatónője korábban azzal indokolta a helyzetet, hogy a főépületben nyelvoktatás folyik, míg a Kossuthban felzárkóztatás, roma program.

2007 májusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélettel az alapítványnak adott igazat, majd az önkormányzat fellebbezett a döntés ellen és másodfokon a Debreceni Ítélőtábla részben megváltoztatta a megyei bíróság döntését. Eszerint az intézményben valóban hátrányos megkülönböztetéssel zajlott az oktatás, de nem etnikai alapon. Ezután fordult az alapítvány felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz. A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletének azon részét, amely kimondja a roma gyerekek jogellenes elkülönítését, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú döntéséből pedig hátrányos megkülönböztetés megállapítását emelte ki. A Legfelsőbb Bíróság a szegregáció megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot és a két iskolát.

Borovszky Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatója elmondta: ők minden szakmai segítséget felajánlanak a fenntartónak a hajdúhadházi gyermekek szegregációmentes oktatása érdekében. Miként azt tették Kerepes Önkormányzata kapcsán is, ahol neves szakértők egy éven át mentorálást, képzést és tanácsadást végeztek. Borovszky Tímea kiemelte: ha a gyerekek már az általános iskolában azzal a "mintával" szembesülnek, hogy társaik egy részét kizárólag bőrszínük miatt helyezik elkülönített osztályokba, akkor később ők maguk is természetesnek tartják majd, ha valakit pusztán a származása miatt közösítenek ki.

A főigazgató kijelentette: továbbra is harcol az elkülönítés minden formája ellen, és minden eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy sem az önkormányzati fenntartású iskolák, sem más intézmények ne folytathassanak szegregált oktatást. Ugyanakkor - véli a főigazgató - az iskolák sajnos gyakran nem egyeztetnek semmilyen felsőbb szervvel, mielőtt egy ilyen súlyú döntést meghoznak.

Edupress.hu / Hirado.hu
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek