Megjelent: 13 éve

Jogellenes volt a szegregált oktatás Hajdúhadházán

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntött a Hajdúhadház önkormányzata és két iskolája ellen indított perben, az ítélet kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája, a LB a szegregáció megszüntetésére kötelezte az intézményeket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével - tájékoztatta az OKM az Edupress-t.

images

images

A pert még 2006-ban indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány Hajdúhadház önkormányzata és a két iskola ellen, mert a roma származású diákokat egy lerobbant iskolaépületben helyezték el, és alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak, mint nem roma társaik.

Az alapítvány szerint a Bocskai István Két-tannyelvű Általános Iskola "kisegítős" épületébe és egy másik, Kossuthnak nevezett lepusztult tagépületbe szinte csak roma gyerekek járnak, ezzel szemben a főépületben a romák aránya mindössze 20 százalékos. A Roma Sajtóközpont tudósítása szerint az intézmény igazgatónője korábban azzal indokolta a helyzetet, hogy a főépületben nyelvoktatás folyik, míg a Kossuthban felzárkóztatás, roma program.

2007 májusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélettel az alapítványnak adott igazat, majd az önkormányzat fellebbezett a döntés ellen és másodfokon a Debreceni Ítélőtábla részben megváltoztatta a megyei bíróság döntését. Eszerint az intézményben valóban hátrányos megkülönböztetéssel zajlott az oktatás, de nem etnikai alapon. Ezután fordult az alapítvány felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz. A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletének azon részét, amely kimondja a roma gyerekek jogellenes elkülönítését, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú döntéséből pedig hátrányos megkülönböztetés megállapítását emelte ki. A Legfelsőbb Bíróság a szegregáció megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot és a két iskolát.

Borovszky Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatója elmondta: ők minden szakmai segítséget felajánlanak a fenntartónak a hajdúhadházi gyermekek szegregációmentes oktatása érdekében. Miként azt tették Kerepes Önkormányzata kapcsán is, ahol neves szakértők egy éven át mentorálást, képzést és tanácsadást végeztek. Borovszky Tímea kiemelte: ha a gyerekek már az általános iskolában azzal a "mintával" szembesülnek, hogy társaik egy részét kizárólag bőrszínük miatt helyezik elkülönített osztályokba, akkor később ők maguk is természetesnek tartják majd, ha valakit pusztán a származása miatt közösítenek ki.

A főigazgató kijelentette: továbbra is harcol az elkülönítés minden formája ellen, és minden eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy sem az önkormányzati fenntartású iskolák, sem más intézmények ne folytathassanak szegregált oktatást. Ugyanakkor - véli a főigazgató - az iskolák sajnos gyakran nem egyeztetnek semmilyen felsőbb szervvel, mielőtt egy ilyen súlyú döntést meghoznak.

Edupress.hu / Hirado.hu
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Online oktatással indul a félév az ELTE-n

Legalább három hétig online oktatás lesz az intézményben a járványhelyzetre való tekintettel. Teljes cikk

Határozatlan idejű pedagógussztrájk jöhet tavasszal

A szakszervezetek már szervezik a januári figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk

Újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók

Az Apáczai-ösztöndíjasok a pénzbeli juttatás mellett mentori segítséget is kapnak. Teljes cikk