Jogos az iparűzési adó?"/>
Megjelent: 14 éve

Jogos az iparűzési adó?

Újra az Európai Bíróság elé került a magyar iparűzési adóhoz hasonló olasz adófajta kérdése. Az ügy pillanatnyi állása szerint akár maradhat is az IRAP.

A héten tárgyalta a magyar iparűzési adóhoz nagyon hasonló olasz adófajta, az IRAP ügyét az Európai Bíróság. A tárgyaláson részt vevő adószakértők lehetségesnek tartják, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a grémium mégsem nyilvánítja forgalmi adókörbe tartozónak az IRAP-ot, így azt nem kellene megszüntetnie az olasz államnak – írja a Napi Gazdaság.

A meghallgatáson tíz tagállam képviselői is kifejthették véleményüket. A felszólalók közül négyen – többek között Magyarország képviselője – az IRAP mellett érveltek, de a többi hat tagország sem támadta ezt az adófajtát. Ez pedig következményekkel járhat a magyar iparűzési adóra is.

A lap szerint az EB továbbra is a forgalmi adó szűk körű definícióját követi, amely szerint az adó mértéke visszafejthető az árból. Az IRAP esetén ez nem mondható el. Ezért többen azt valószínűsítik, hogy az IRAP kiállja az EB próbáját.

Tapasztalat, hogy általában az alperes állam nyeri meg a hasonló, adónemek kérdésében indított európai bírósági eljárást. Eddig összesen 17 alkalommal indítottak hasonló adóügyben eljárást egy tagállam ellen, de csak egyetlen esetben nyert a felperes.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek