Megjelent: 12 éve

Kevés állástalan orvos vesz részt a mobilitási programban

A több mint ötezer fős leépítés ellenére november végéig mindösszesen 61 orvos, illetve egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a június elsejével meghirdetett mobilitási programra. A tárca a hónapokig nyúló felmentési idővel magyarázza a lanyha érdeklődését - járt utána a Világgazdaság.

A mobilitási programra szánt támogatásból eddig 17-en részesülhettek, további 26 fő pedig az utaláshoz szükséges közjegyzői nyilatkozat bírálóbizottság általi megerősítésére vár. A fennmaradó 18 igénylőből 17-től hiánypótlást kért az Egészségügyi Minisztérium, egyet pedig elutasított. A pályázók az új intézményben is ugyanazt a munkakört látják majd el, így tulajdonképpen "csak" a hirtelen jött környezetváltozást kell megszoknia a 44 orvosnak és 17 egészségügyi szakdolgozónak. A program keretében eddig megítélt bruttó támogatási összeg valamivel több, mint a 46 millió forint, ami csupán a töredéke a kormány által e célra elkülönített 500 milliónak.

Magyarázatok minden oldalról

A tárca a lanyha érdeklődést azzal magyarázza, hogy az állás nélkül maradt dolgozók egy része még a felmentési idejét tölti, ezért csak később él a mobilitási program lehetőségével. Éppen ezért hosszabbították meg az eredetileg október végi programot január 31-ig.

Ezzel szemben Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a program "népszerűtlensége" nem ebből fakad: a mobilitási támogatás összege ugyanis a dolgozók 3-12 havi fizetésének felel meg, ami még adó- és tb-járulékköteles, ebből pedig meglehetősen nehéz egy új helyen újrakezdeni. Szerencsésebb lett volna, ha a program nemcsak a munka nélkül maradt orvost, hanem a családját is kezelte volna, elvégre 20-30 évi munkaviszony után nem egyszerű más településre költözni.

A szövetség tapasztalata szerint egyébként az, hogy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges ledolgozott évek birtokában sokan inkább a nyugdíjazást választották, de arra is van példa, hogy - különösen a szülészeti osztályról elküldött dolgozók esetében - vállalkozóként folytatják a munkát.

A támogatás feltételei

A program azokat az egészségügyi dolgozókat részesíti egyszeri támogatásban, akik 50 kilométernél nagyobb távolságra vállalnak munkát korábbi munkahelyüktől, és vállalják, hogy legalább egy évig ott is maradnak. Ez esetben egyszeri háromhavi illetményt (egy szakdolgozó esetében 450 ezer forintot, egy orvos esetében pedig 990 ezer forintot) folyósít számukra a minisztérium a Munkaerő-piaci Alapból. Az összeget természetesen a KSH által használt, az adott lakóhelyre jellemző életszínvonal-index változásának mértékében korrigálják, ez akár pár százezer forinttal is növelheti az összeget. A támogatásnak egyébként nem feltétele az áttelepülés, kizárólag a munkavállalás helyét vizsgálják. A programban részt vevőknek vállalniuk kell: ha az új helyen a munkaviszonyuk 12 hónapon belül nekik felróható okból megszűnik, a támogatás időarányos részét meg kell téríteniük.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter