Megjelent: 6 éve

Kevesebb nyugdíjas, magasabb nyugdíj

Az első háromnegyed évben ugyan nőtt az öregségi nyugdíjasok száma, ám a korhatár előtti ellátások, a rokkantnyugdíjak száma ennél nagyobb számban csökken. A végeredmény kevesebb nyugdíjas, magasabb nyugdíjellátás, írja a napi.hu.

Az első kilenc hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alapból ellátást kapók száma csökkent az alapkezelő Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint.

Az idén január és szeptember között tapasztalt visszaesés még nem a nyugdíjkorhatár emelésének hatása, az ugyanis csak jövőre fogja éreztetni hatását. Inkább a korhatár alatti ellátások - jellemzően rokkantnyugdíjak megszűnésének köszönhető. Ugyanis az öregségi nyugdíjak száma a vizsgált időszakban 22 ezer fővel nőtt, így az már érzékelhetően meghaladja a 2 millió főt - magyarán minden ötödik magyar állampolgár ma már nyugdíjas.

A"Nők-40" program a Fidesz kormány újítása, ezen új szabály szerint nem kell elérni a 62 éves korhatárt, ha valaki 40 évnyi biztosítással rendelkezik - ebből elég 32 évet ténylegesen ledolgozni, ha emellett még legalább három gyermeket is nevelt az illető hölgy. A program keretében annak 2012-es bevezetés óta eltelt szűk két évben 98,5 ezeren mentek nyugdíjba - még a korhatár elérése előtt. Csak ez a tétel évi 130 milliárd forinttal növeli a nyugdíjkassza kiadásait.

Eközben csökkent más korhatár alatti ellátások száma: az ONYF adatai szerint az első háromnegyedben 41 ezer fővel csökkentek ezen ellátások. Ezen felül további 18,4 ezer fővel csökkent a rokkantnyugdíjasok száma - ők is kikerültek a rendszerből, ennek ellenére ez tábor még meglehetősen népes, hisz a szeptember végi adatok szerint 426 ezer ilyen ellátást folyósítottak.

Az átlag nyugdíjas 2013 szeptemberében 113 ezer forintos havi ellátás kapott az elmúlt évtizedekben befizetett járulékai fejében. Az ellátások átlagos összege így 5,5 százalékkal haladja meg a decemberit, amely az egy százalék alá csökkent infláció fényében már jelentős, 4 százalékos reálnyugdíjemelkedést takar.

Az átlagos rokkantnyugdíjasnak ezzel szemben alig havi 65,1 ezer forintos ellátásból kell megélnie. A rokkantnyugdíj-rendszert az elmúlt években felszámolták, nyugdíj helyett rehabilitációs járadékot fizetnek a rendszerbe kerülőknek. E járadék átlaga lényegesen magasabb a rokkantnyugdíjaknál, hisz a 6397 ellátott, átlagosan havi 84,5 ezer forintot kap e járadék formájában.

napi.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter