Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kevesebbet kerestek tavaly a leggazdagabbak

Az előző évihez képest csökkentek, de még mindig magasak voltak tavaly a topjövedelmek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikái szerint.

A legnagyobb összevont jövedelem tavaly 760 millió forintot tett ki, ami 191 millió forinttal alacsonyabb volt az előző évinél, s mindkét évben teljes összegben munkaviszonyból származó bérjövedelemből keletkezett.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szóban forgó adózó családi kedvezményt nem érvényesített, és összesen 154 millió forint adókötelezettség terhelte, amellyel a legtöbb adót fizetők rangsorában a 17. helyre került.

Az osztalékjövedelmek meghatározó szerepét jelzi, hogy 2012-ben is ebből keletkezett a legnagyobb forrásadós jövedelem, bár 5 milliárd forintos értékével alig több mint kétharmada volt a 2011-ben kimutatott TOP 1-es 7,2 milliárd forintnak. Ez az adózó volt 794 millió forintos összeggel a legnagyobb adófizető is. (Osztaléka mellett 3,6 millió forint összevonásra kerülő jövedelmet mutatott ki.)

Az összevont és forrásadós jövedelmeket együttesen figyelembe véve is a legnagyobb forrásadós jövedelmet szerző adózó áll az élen. A legnagyobb összevont jövedelemmel rendelkező magánszemély az összes jövedelem rangsorában csak a 25. helyre került. Emellett a forrásadós jövedelmek kiugró nagyságrendjét jelzi az is, hogy az összes fizetendő adó rangsorában az első 16 helyezett kötelezettsége forrásadóból keletkezett.

Az első száz legmagasabb jövedelmet kimutató magánszemély összesen 73,2 milliárd forint jövedelmet vallott be, amelynek 90,2 százaléka elkülönülten adózó jövedelem, és ezen belül is 67 százalék osztalék volt.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk