Megjelent: 7 éve

Ki lett 2013 legígéretesebb fiatal vállalkozója?

Az idén 20. évfordulóját ünneplő Életpálya Alapítvány üzletiterv-író versenyén olyan 18-35 év közötti fiatalok vehettek részt vállalkozási ötletükkel, akik Magyarországon szeretnének hosszú távon fenntartható, sikeres egzisztenciát teremteni. Az idei versenyre több mint 60 jelentkezés érkezett, amelyek közül a Shell Innovációs fődíját egy bio növénykondicionáló szert kifejlesztő testvérpár nyerte, a Társadalmi Hatás különdíjat pedig az „Örök Fiatalság" Társalkodónő és Rendezvényszervező vállalkozás kapta - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Az Életpálya Alapítvány 1993 óta segíti azokat a vállalkozó szellemű hazai fiatalokat, akik tapasztalat nélkül próbálnak meg boldogulni az üzleti életben. Választ keresve az egyre jelentősebb problémát jelentő fiatalkori munkanélküliségre, az alapító Ezredforduló Alapítvány és a Shell Hungary Zrt. a Nagy-Britanniában már sikeres Shell LiveWire programot adaptálta a hazai viszonyokra, s azóta több száz vállalkozás elindítását segítette hazánkban.

"Az Életpálya Alapítvány jelentősége e fiatal vállalkozók számára nem elsősorban az elérhető pénzdíjakban vagy tárgyi jutalmakban rejlik, hanem abban az országos önkéntes-hálózatban, amelynek segítségével a kezdő, fiatal vállalkozók üzleti szocializációját tudjuk segíteni. Célunk, hogy munkánk nyomán olyan etikusan és fenntarthatóan működő vállalkozásokat segítsünk, amelyek vezetői/alapítói a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak, s mások számára is értéket, munkahelyet teremtenek hazánkban" - mondta el a jubileumi verseny alkalmából tartott ünnepi beszédében Kiss Ágnes az Életpálya Alapítvány ügyvezetője.

"Napjainkban a kisvállalkozói szektor generálja a legtöbb új munkahelyet, és világszinten is jelentős arányban hozzájárul a munkahelyteremtéshez. A Shell világszerte támogatja a fiatalokat vállalkozásuk elindításában, amelyek minden ország gazdaságában meghatározó szerepet töltenek be. Immáron 20 éve büszke alapító tagjai és partnerei vagyunk az Életpálya Alapítványnak és örülünk, hogy a programnak köszönhetően több száz fiatal vállalkozót sikerült támogatni, és elindítani az üzleti világban" - tette hozzá Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. HR vezetője.

"Rendkívül felkészült és agilis fiatalokkal találkozhattunk a döntőben, akiket a jövőben szívesen látunk a BKIK tagjai között is. Azt szoktam mondani, hogy a kamara azért van, hogy együtt többek legyünk. Az a kapcsolatrendszer és információáramlás, amit tagjainknak biztosítani tudunk minden fiatal vállalkozó számára értéket képvisel" - mondta el röviden a versenyről Csapó György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltató Tagozatának alelnöke.

Az idei versenyre összesen 65-en jelentkeztek, és 43 teljes értékű pályázat érkezett, amelyek közül a 10 legjobb üzleti tervet benyújtó versenyző prezentáció keretében is bemutathatta ötletét. A neves szakemberekből összeállt zsűri elnökségét ebben az évben Bojár Gábor, a Graphisoft Zrt. egyik alapítója vállalta, tagjai pedig Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági tagja, Csapó György a BKIK Gazdasági Szolgáltató Tagozatának alelnöke, Nagy Tamás, a KPMG Energetikai és Közüzemi tanácsadója, Kiss Péter egykori Életpálya nyertes, az ÖkögázProjekt alapító ügyvezetője, valamint Turcsán Tamás gazdasági újságíró voltak.

Bojár Gábor a zsűri elnöke összefoglaló értékelésében elmondta: "A zsűrizésnél elsősorban nem csak az ötletet néztük, hanem azt igyekeztük felmérni, hogy a csapat, amely megálmodta képes-e kivitelezni azt. Sokszor történik, hogy egy vállalkozásban nem az első ötlet jön be, s tovább kell lépni a következőre. Mi olyan csapatot keresünk, aki érti, amit csinál, ismeri a piacot, megvan a technológiai tudása, s képes valóra váltani elképzelését."

Ezek alapján az idei fődíjat, a Shell 500 ezer forintos Innovációs díját, az Algil növénykondicionáló készítményt kifejlesztő vállalkozás nyerte. A bio-tápszert giliszták segítségével előállított humuszból, valamint algák alkalmazásával hozzák létre, amelynek köszönhetően a növénytermesztés során kevesebb műtrágyát kell használni, vagy akár teljesen el is lehet hagyni azt. "Testvéremmel közösen jelentkeztünk erre a versenyre, amelynek keretében egy szerves növénykondicionáló készítményt szeretnénk forgalmazni biogazdálkodók számára. A terméket nagyon olcsón elő lehet állítani, és viszonylag alacsony tőkebefektetéssel is már megfelelő hasznot lehet elérni" - tette hozzá Juhász Tamás, az Algil egyik alapító tagja.

"A díj odaítélésénél rendkívül fontos szempont volt az innováció. A zsűri nehezen hozta meg döntését, hiszen rengeteg érdekes prezentációt hallhattunk a nap során. Végül azért választottunk az Algil csapatát, mert szerénységük mellett úgy gondoljuk, hogy szakmailag felkészültek, hitelesek abban, amit csinálnak és számukra nagy segítséget jelent az a támogatás, amelyet ez a díj jelent" - mondta el a díj átadásakor Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági tagja.

Emellett az Algil csapata nyert még egy 100 ezer forintos díjat, amelyet Kiss Péter, egykori Életpálya nyertes, az Ökogáz Projekt alapító ügyvezetője ajánlott fel számukra.

A másik 100 ezer forintos Társadalmi Hatás különdíjat szintén egy volt Életpálya nyertes Balogh Rita, az IQC Mérnöki iroda alapítója ajánlott fel az "Örök Fiatalság" Társalkodónő és Rendezvényszervező vállalkozásnak. A mai rohanó világban sokaknak nincsen idejük magányos szüleikre, hozzátartozójukra, ezért ennek megoldására a vállalkozás társalkodónőket közvetít idős nők számára. "Ez a társalkodónő olyan személy, aki fizetett barátnőként van jelen az idős emberek életében.

Segíti, támogatja a hivatalos ügyek intézésében, gondoskodik közös programokról, orvoshoz kíséri, így az idősek nem érzik magukat elhagyatottnak. Nem utolsó sorban az elfoglalt családtagok számára is könnyebbséget jelent ez a szolgáltatás" - mondta el Varga Tímea prezentációjában.

A pályázat döntősei a vállalkozásuk beindításához szükséges pénzbeli támogatás mellett 3 millió forint értékben az üzleti életben nélkülözhetetlen szakmai támogatást, azaz business start csomagot nyertek, amely többek között irodabérletet, könyvelést, cégalapítást, honlap-és arculatkészítést, tréningeken való részvételt, egyéni mentorációt tartalmaz. Ezek közül a zsűri döntése alapján a legtöbb felajánlást a Unique, a KicsiCake és a Peso nyerte el. Az idei verseny megvalósulását az alapító tagok mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KPMG támogatta.

A jubileumi verseny alkalmából az Életpálya Alapítvány interjúkötetet készített a versenysorozat legkiemelkedőbb fiatal vállalkozóival, amelyben az azóta eltelt időszak kihívásairól és sikereiről számolnak be a résztvevők.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk