Ki megy és ki marad a minisztériumok élén?"/>
Megjelent: 14 éve

Ki megy és ki marad a minisztériumok élén?

Az MTI érdeklődésére Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője szerdán kora este elmondta, hogy 18 bizottságban állapodtak meg és abban is, hogy tíz bizottság kormánypárti, nyolc ellenzéki elnökség alatt áll majd. Az alelnökök számát pedig 40-ről 36-ra csökkentették. Az Országgyűlés alelnökeinek számáról még nem született megegyezés. Mint Eörsi elmondta, abban egyetértenek, hogy nem lehet több alelnök, mint az előző ciklusban; így maximum öt alelnöke lehet a Háznak. Vita van azonban arról, hogy ezeket a helyeket hogyan osszák fel a frakciók között. A kormánypárti politikus a bizottsági helyekkel kapcsolatban elmondta: „az a reform, hogy azok a képviselők, (...) akik másutt is elfoglaltak, ne legyenek feltétlenül bizottsági tagok – ezáltal lehet lényegesen hatékonyabbá és olcsóbbá is tenni a parlamentet – megbukott a KDNP ellenállásán". Az SZDSZ nem akart 386 bizottsági helyet, hiszen például több polgármester is ül a parlamentben, akik nem vállalnak bizottsági munkát – mondta Eörsi Mátyás. Hozzátette: némi takarékosságot így is sikerült elérni, mert azok, akik emiatt két bizottságban dolgoznak majd, a második után lényegesen kisebb összegű pótdíjat kapnak. A politikus elmondta: megváltozik, egyszerűsödik a költségtérítés rendszere. A képviselők ingyenes utazása teljes egészében megszűnik, és lényegesen csökken azoknak képviselőknek a parlamenti költségtérítése, akik polgármesterként vagy közgyűlési tisztségviselőként kapnak költségtérítést. A politikusok csütörtökön este folytatják az egyeztetést a még nyitott kérdésekben.

A Hírszerző információi szerint tizenkét minisztériumot tartalmaz az a kormánystruktúra-tervezet, amelyet Gyurcsány Ferenc a koalíciós pártok elé tárt. Ebből egyelőre három – köztük a gazdaság és az egészségügy – lesz biztosan az SZDSZ-é. Az egyik legreálisabb forgatókönyv szerint Kóka János marad jelenlegi posztján, az viszont már korántsem ilyen egyértelmű, hogy a több-biztosítós modellt kidolgozó Molnár Lajos lesz az egészségügyi miniszter.

Hiller vagy Magyar, Magyar vagy Szanyi?

Az SZDSZ ezeken kívül választhatná még a környezetvédelmet, a rendőrökkel kiegészített igazságügyet vagy az uniós integrációval bővített külügyet; a liberálisok azonban hétfőn, az ügyvivői testület ülésén úgy döntöttek: ragaszkodnak az oktatáshoz, akkor is, ha azt – mint a tervezet tartalmazza – a kulturális területtel összevonják. Ebben az esetben Magyar Bálint is maradhat posztján, igaz, egyes értesülések szerint Gyurcsány Ferenc a külügyi tárca élén látná szívesen őt, helyére pedig Hiller Istvánt képzelné. A külügyi tárca vezetésével kapcsolatosan egyébként korábban Szanyi Tibor neve is felmerült.

Miből válogathat az SZDSZ?

Az SZDSZ válaszáig nyitott az igazságügy, a külügy és a környezetvédelem sorsa, ezen tárcák élére nincs jelentős szocialista jelölt. Fodor Gábor korábban Medgyessy és Gyurcsány ajánlatát is visszautasította a környezetvédelmi miniszteri posztra, igazságügyi ambícióit viszont állítólag a szabaddemokrata vezetés nem támogatná. A Hírszerző szerint a rend- és határőrséget az SZDSZ-nek felajánlott igazságügyhöz csoportosítanák, amelynek élén – ha a liberálisoknak nem kell végül – valószínűleg Petrétei József maradna.

Akik maradnak

A lecsupaszított Belügyminisztérium önkormányzati-területfejlesztési minisztériummá alakulhat át, várhatóan továbbra is Lamperth Mónika vezetésével. Felmerült azonban az is, hogy helyét Szekeres Imre venné át, aki egyes források szerint csak miniszterként lenne hajlandó kormányzati szerepet vállalni.

Az már korábban tudott volt, hogy Gráf József földművelési miniszter marad, Veres János pedig várhatóan továbbra is pénzügyminiszter lesz. Kóka János is megtarthatja – az informatikával kibővített – gazdasági miniszteri posztját.

Váltás a HM élén?

Juhász Ferencet Iváncsik Imre eddigi államtitkár követheti a honvédelmi tárca élén, ha előbbi megkapja Gyurcsány támogatását pártbeli ambícióihoz, de lehetséges, hogy a cserével megvárják az MSZP következő tisztújító kongresszusát.

Szilvásy lesz a MeH első embere

Lapinformációk szerint már eldőlt, hogy a karcsúsított – de az uniós forrásokat átvevő és a titkosszolgálatokat megtartó – Miniszterelnöki Hivatalt Szilvásy György eddigi kabinetfőnök vezeti. A jelenlegi irányító Kiss Péter korábbi feladatához, a munkaügyhöz térne vissza: a szociálpolitikával, esélyegyenlőséggel, szakképzéssel, és egyes gazdasági területekkel kibővített „humánerőforrás-ügyi” csúcsminisztérium vezetőjeként. Ezen kívül ő lesz a kormányfő helyettese is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek