Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Kiemelt figyelem jut az egészségügyi munkaerőhelyzet javítására

A határon átnyúló egészségügy kérdéseire és a szakmunkaerő helyzetére kiemelt figyelem jut a soros magyar EU-elnökség idején; az uniós szakminiszterek áprilisi informális gödöllői tanácskozásán az ellátórendszerek modernizációját vitatják meg - közölte a egészségügyért felelős államtitkárság.

images

images

"Magyarország nehéz időszakban vette át az Európai Unió Tanácsának elnökségét" - emelte ki ismertetőjében a szaktárca. A gazdasági válság felerősítette a kihívásokat, amelyekkel a tagállamoknak szembe kell nézniük. Ezek között több olyan kérdés van, amely túllépi a nemzeti egészségpolitika határait, még akkor is, ha azok egyébként nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Ilyen közös probléma - többi között - az idősödés, a határon átnyúló egészségügyi ellátás; továbbá az, hogy nem jut mindenki azonos színvonalú egészségügyi ellátáshoz. Több uniós tagállam közös gondja az egészségügyi szakemberek elvándorlása és az egyre növekvő szakemberhiány.

Az államtitkárság kitért arra a belga elnökség alatt elfogadott programra, amelynek célja, hogy a tagállamok 2012-ig cselekvési tervet dolgozzanak ki az egészségügyi dolgozók oktatásának és képzésének továbbfejlesztésére.

Áprilisban a tagállamok egészségügyi miniszterei gödöllői informális ülésükön az ellátórendszerek modernizációját vitatják meg. A magyar program kialakításának egyik fő támpontja az unió versenyképességet ösztönző EU2020 stratégiája volt, amelynek egyik megállapítása, hogy a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az aktív népesség egészségének megőrzése. A közlés szerint így a magyar félév fontos feladata lesz, hogy a tagországok hatékonyabb nemzeti népegészségügyi programokat dolgozzanak ki, amelyek hozzájárulhatnak az egészségesebb életmód előmozdításához. A mentális egészség témakörében május végén konferenciát tartanak, ennek tapasztalatait, a jövőbeni feladatokat tanácsi következtetésekben fogalmazná meg a szaktárca.

Emellett párbeszédet kívánnak kezdeményezni a gyermekkori védőoltások rendszeréről is: az EU-országok - nemzeti hatáskörben kialakított - védőoltási programjai eltérnek szakmai tartalmuk, kötelező vagy önkéntes jellegük, finanszírozásuk alapján. A szaktárca szerint át kell tekinteni, hogy az Európai Unió miként járulhat hozzá a gyermekek fokozottabb védelméhez, különös tekintettel a migránsok, valamint a nehezen elérhető lakossági csoportok gyermekeire - írták.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter