Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"Kifehérítette" a foglalkoztatást a munkaerő-piaci nyitás

Az osztrák és a német gazdaságra nézve csak kedvező hatások várhatók a múlt havi munkaerő-piaci nyitásból a korábbi esetekről készült tanulmányok alapján - jelentette ki Andor László uniós biztos egy hétfői bécsi konferencián.

images

images

Az elmúlt másfél hónap adataiból korai lenne konkrét következtetéseket levonni, ugyanakkor más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamok munkavállalói jelentősen hozzájárultak a fogadó ország gazdasági növekedéséhez. A munkaerő-piac megnyitása nem okozta a munkanélküliség növekedését, sem a bérek csökkenését, ugyanakkor hozzájárult a foglalkoztatás "kifehérítéséhez" - mondta a bizottság foglakoztatási és szociális kérdésekért felelős tagja az osztrák szakszervezeti szövetség konferenciáján. Ismét meggyőződésének adott hangot, hogy sem Ausztriában, sem Németországban nem várható a munkavállalók tömeges beáramlása.

Az osztrák szociális minisztérium múlt csütörtökön közzétett első összegzése szintén azt mutatta, hogy egyes aggodalmakkal ellentétben az első hónapban nem következett be "roham". A tárca közlése szerint 8.700-an érkeztek Ausztriába munkavállalási céllal, ebből háromezren Magyarországról, kétezer-ötszázan Lengyelországból, ezerötszázan Szlovákiából, illetve néhány százan Szlovéniából és Csehországból. A kelet-európaiak mindössze két ezrelékét teszik ki a 3,4 millió osztrák foglalkoztatottnak, a térségből jelenleg mintegy 84 ezren vállalnak munkát Ausztriában - közölte a tárca.

Andor László rámutatott, hogy becslések szerint a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárainak aránya az EU "régi" 15 tagállamában viszonylag alacsony, 0,6 százalék. 2015-re 0,8 százalékra nő az arányuk, 2020-ban pedig valamivel kevesebb mint egy százalékot tesz majd ki.

A biztos idézte a Manpower nemzetközi munkaközvetítő vállalat adatait is. Eszerint Ausztriában a munkaadók 35 százaléka, Németországban 39 százaléka küzd nehézségekkel megfelelő munkaerő toborzásában, míg az európai országokban átlagosan 23 százalék ez az arány. Rámutatott arra is, hogy Ausztriában hiány van munkaerőből például kereskedelmi képviselőkből, számítástechnikai szakemberekből, orvosokból és sofőrökből.

Május elsejével az utolsó két "régi" uniós tagállam - Ausztria és Németország - is feloldotta átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc posztkommunista tagállam munkavállalói előtt, így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak. A 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter