Megjelent: 11 éve

Kilencéves hűségeskü vár az orvosgyakornokokra

A kormány tervei szerint csak minden tizedik orvosgyakornok képzését állná az állam, de a többieknek is le kéne húzniuk kilenc évet. Az érdekvédők szerint az új rendelet ellehetetleníti az utánpótlást, egy friss felmérésük szerint a hallgatók többsége külföldre menne, áll a Népszabadságban.

images

images

A lap értesülései szerint a minisztérium szakmai egyeztetésre bocsátotta az orvosképzés átalakítására vonatkozó terveit. Ezek két legfontosabb momentuma, hogy a gyakornokképzésben részt vevő hallgatóknak, a rezidenseknek kilencéves hűségesküt kéne aláírniuk, azaz az egyetemi képzés után még kilenc évig hazai kórházakban kellene dolgozniuk. Ugyanakkor a gyakornokképzés eddig száz százalékban az állam által vállalt költségei helyett a jövőben csak minden tizedik gyakornok képzését finanszíroznák - ídja hírül a Népszabadság.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint ez a gyakorlatban évi 85 állami finanszírozású rezidensi helyet jelentene, ezek mindegyikén háziorvosokat kellene képezni, hiszen őket kötelezően az állami keret terhére kell képezni.
Magyarországon 6800 háziorvosi praxis van, azaz évi 85 rezidenssel számolva negyven év alatt legfeljebb a praxisok felére lehetne új orvost kiképezni, mondta a Népszabadságnak.
A többiek képzésének költsége kizárólag a kórházakat, jellemzően az őket fenntartó önkormányzatokat terhelné - mondja a szervezet elnöke. Papp Magor szerint az állam tehát lényegében kivonul a képzésből, miközben kötelezettségeket ró az orvosjelöltekre. A rezidenseknek kilencéves hűségnyilatkozatot kellene tenniük, vagyis ha egy hallgató, mondjuk, a kazincbarcikai kórházban találna rezidenshelyet, s öt év múlva váltana, nagyjából 3,5 millió forint ellenében szabadulhatna az intézményből.

A rezidensszövetség belső felméréséből kiderül, hogy a hűségnyilatkozatot a megkérdezettek alig több mint két százaléka írná alá, döntő többségük külföldre menne, vagy inkább elhagyná az orvosi pályát. De még két százaléknál is kevesebb lenne, aki egy évet várna, ha nem kapna rezidenshelyet, míg a többség inkább más országban próbálna szerencsét.

A felmérés készítői kíváncsiak voltak arra is, hogy vajon kimennének-e külföldre a rezidensek akkor, ha itthon a kezdő orvosi fizetések nettó 200 ezer, a szakorvosi fizetések pedig nettó 400 ezer forintnál kezdődnének. Ez, úgy tűnik, már itthon tartaná a pályakezdőket.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk