Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Kína be akarja vonzani a külföldi tehetségeket

A kínai politikai vezetés és a kormány azt kéri az államigazgatási szervektől, hogy tegyék a külföldiek számára vonzóbbá, illetve könnyebben elérhetővé a kínai zöld kártyát - jelentette az állami média pénteken az államtanács és a kommunista párt központi bizottságának közös állásfoglalását ismertetve.

Kínában több mint 600 ezer külföldi él, s a közbiztonsági minisztérium elérhető legfrissebb adatai szerint 2013-ig 7300-an szereztek zöld kártyát.

Peking egyrészt szeretné vonzóbbá tenni az országot a külföldi tehetségek és befektetők számára, másrészt viszont beigazolódott, hogy a különböző kedvezményekkel járó 10 évre szóló állandó tartózkodási engedély feltételei jelentősen leszűkítik az eséllyel jelentkezők körét.

A 2004-ben életbe lépett rendelkezések szerint a zöld kártyásoknak Kínába nem kell vízumért folyamodniuk, befektetéseiknél, államigazgatási eljárásoknál, gyermekeik iskoláztatásánál, ingatlanvásárlásnál pedig ugyanolyan jogok, adókedvezmények illetik meg őket, mint a kínai állampolgárokat.

Az eredeti feltételek szerint, valaki akkor válik érdemessé a megkülönböztetettségre, ha vagy egy bizonyos összeghatáron túli befektetést eszközölt az országban, vagy "kiemelkedő érdemeket szerzett" a kínai fejlődéshez való hozzájárulásával.

A tavaly júniusban kiadott frissített szabályok szerint a kérvényezőnek évente legalább 3 hónapot, vagy kivételes esetben öt évből egy évet Kínában kell töltenie, igazolni kell, hogy az igényléskor legalább négy évet már Kínában dolgozott, legalább 3 éve pedig már az országban tartózkodik.

Tavaly júniusig kizárólag a kormányzati szerveknél, vagy fontos országos projektek tudományos műhelyeiben dolgozók kaphattak 10 éves tartózkodási engedélyt.

A legfrissebb iránymutatás szerint további ágazatokban is lehetővé kell tenni, illetve meg kell könnyíteni, le kell egyszerűsíteni a jelentkezést, de a sajtóhírek nem közlik, konkrétan megjelölték-e ezeket a területeket.

Az irányelvek közlése mellett kitértek arra is, hogy egyes külföldiek, akik már megkapták a kártyájukat, nem részesültek az ígért kedvezményekben. A szöveg szerint az érintetteket be kell vonni a helyi társadalombiztosítás rendszerébe.

A kártyával rendelkező külföldiek alig tapasztalják, hogy kiváltságokhoz jutottak volna. A China Daily című angol nyelvű napilap múlt havi összeállításában például egy megszólaltatott arra panaszkodott, hogy még bankszámlát sem tudott nyitni a kártyájával.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk