Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 13 éve

Kommunikációs szakadék? - a női lélek munkahelyi titkai

Sokakban fel sem merül, hogy a nők és a férfiak kommunikációja merőben eltér egymástól és hogy ez olykor nagymértékben befolyásolhatja a vállalati erőviszonyok alakulását is. Tartson Ön is lépést a kommunikációs technikák tudatos használatával!

A New York-i Catalyst nevű szervezet, mely a nők üzleti életben való elhelyezkedését támogatja az elmúlt időszakban zárta le átfogó kimutatását, mely elsősorban a nemek szerinti kommunikáció jelentőségét hivatott kimutatni a vállalatok életében. A tanulmány szerint a nők számára rendkívül fontos, hogy milyen módon beszélnek velük a férfi felettesek vagy beosztottak, így ennek szellemében ők is igazodnak a másik nem kommunikációs elvárásaihoz. Erről tanúskodott az a meghökkentő eredmény, mely szerint a nők 81 százaléka vette át azt a stílust, ami "a férfi menedzsereknek komfortos volt", míg ugyanezen magatartási szocializációt a férfiak csupán 39 százaléka tanúsította női munkatársaival vagy feletteseivel szemben.

A tanulmány szerint bár kommunikációs alaptechnikáink már kisgyermekkorunkban rögzülnek, fontos, hogy mindig visszajelzést kérjünk kívülállóktól is, amennyiben valamilyen 'meg nem értettségről', vagy más kommunikációs problémával állunk szemben. A nők túlnyomó része arra panaszkodik, hogy férfi munkatársaik egyszerűen nem figyelnek rájuk a beszélgetés során, sőt, gyakran ennek még látható jelét is adják. Ezt elkerülendő, hatékonyabbá tehetjük kommunikációnkat, ha megkérjük egy munkatársunkat, hogy figyelje a beszélgetést és adjon tanácsot: ő min változtatna. A kimutatás szerint a beszélgetésben adódó személyes hibák feltárásának ez az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módja.

További jellemző női kommunikációs probléma, hogy sok női munkatárs: halkan mondja el közlendőjét, illetve túl sok szóval írja körül a problémát. A célratörő közlésmód és elsősorban a határozott fellépés elsajátítása hosszú folyamat ugyan, de nagyban növelheti a kommunikáció hatékonyságát nem csupán a munkahelyen de a mindennapi életben is.

A kutatók szerint további érdekessége a nők munkahelyi viselkedésének, hogy beszédük során mondatbefejezéskor ahelyett hogy levinnék a hangsúlyt, inkább felviszik, ami a férfiakban legtöbbször azt az érzést kelti, hogy bizonytalanok saját véleményük hitelességében. A férfiak ilyenkor rövidre zárják a beszélgetést, vagy elnyomva a beszélgető felet -tehát a női munkatársat-, inkább saját véleményüknek adnak hangot.

A megoldás -a tanulmány készítői szerint- abban áll, hogy már az állásinterjún való részvételkor kezdjük el kialakítani saját, határozott kommunikációs stílusunkat. A nőknek már az első naptól beosztásuknak megfelelően kell kialakítani kommunikációs hálózataikat és stratégiájukat is. A későbbiek során csak úgy lehetnek megfelelően hatékonyak a vállalati interakcióikban, ha tudatosan és következetesen a célszemélyekkel szemben mindig ugyanazt a -kialakított és elvárt- kommunikációs stratégiát alkalmazzák.


A hvg jelentése nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter

Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig egyre jobban belejönnek használatukba és tapasztalatot szereznek. Eladni mindenki szeretne, hiszen egy ideig mindenki mindent megtart, majd egy idő után eszébe jut, hogy talán még egy jó kis üzletet is kihozhat ebből! tovább..

  További cikkek
  5 dolog, amire figyeljünk Black Friday-kor

  A Black Friday tökéletes alkalom, hogy tudatos pénzügyi gondolkodásra tanítsuk a gyerekeket. De mi van, ha a szülő is a vásárlási pszichózis... Teljes cikk

  Csaknem egyheti bért buktak a brit alkalmazottak a Brexit-sokk miatt

  Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint a brit EU-tagsági népszavazás sokkjához közvetlenül köthető fontgyengülés és az ebből eredő... Teljes cikk

  Eddig 32 millió forintot gyűjtöttek a nőnek, akit azért rúgtak ki, mert bemutatott Trump-nak

  Juli Briskman október végén került reflektorfénybe, amikor a mellette elhaladó amerikai elnöknek üdvözlésképpen középső ujját mutatta fel. Az... Teljes cikk

  Andacs Botond az Index kiadójának új vezetője

  Andacs Botond a hét év után távozó vezérigazgatót, Pusztay Andrást váltja a kiadó élén - írja a Médiapiac. Teljes cikk

  Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

  Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár