Megjelent: 2 hónapja

Koronavírus: nincs egységes protokoll a veszélyeztetett tanárok foglalkoztatására

Nincs hivatalos szabály arra nézve, hogy mit kell tenniük az intézményeknek a krónikus beteg tanárok védelme érdekében.

images

images

Továbbra sincsenek pontos szabályok a veszélyeztetett korcsoportba tartozó vagy krónikus betegséggel küzdő pedagógusok koronavírus-járvány alatti foglalkoztatására - írja a Népszava. Egy általános iskolában dolgozó diabéteszes tanár megkereste a lapot, elmondása szerint hiába kért tájékoztatást, nem kapott információt arról, hogy milyen intézkedések történtek az érintett pedagógusok védelme érdekében. Mint mondta, krónikus betegként sokkal nagyobb veszélyt jelent rá a koronavírus, mint egy egészséges emberre, az iskolában pedig az alsó tagozatos tanulóknak nem kell viselniük arcmaszkot, a tanárok pedig naponta akár száznál is több gyerekkel találkozhatnak.

Az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ által kiadott tájékoztatókban sincs arról információ, hogy mit kell tenniük az intézményeknek a krónikus beteg tanárok védelme érdekében. Ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy a minisztériumban bevett gyakorlat szerint a krónikus betegek, valamint a 60 év felettiek dönthetnek az otthoni munkavégzés mellett.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmondta, hogy a pedagógus kérvényezheti az otthoni munkavégzést, de arról az intézményfenntartó dönt, és mivel nincs egységes protokoll, valószínűleg nem születnek majd egységes döntések. Felmerül például a kérdés, hogy egy magas vérnyomásban szenvedő pedagógus veszélyeztetettnek számít-e.
Ha minden krónikus betegségben szenvedő pedagógust haza kellene küldeni, rengeteg iskolát be kellene zárni. Nagy valószínűség szerint ezért sincsenek részletes szabályok” - mondta. Hozzátette: legalább az elvárható lenne, hogy azokon a tanórákon, amelyeken veszélyeztetett tanárok tanítanak, a diákoknak is kötelező legyen a maszkviselés.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, online, anonim kérdőívvel méri fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy biztonságosan folyik-e az oktatás a magyar köznevelési intézményekben.

Népszava
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter