Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Közmunkában foglalkoztatnának a kisebbségi önkormányzatok

Kisebbségi önkormányzatok feladat alapú működési támogatási rendszerének átstrukturálását kezdeményezik a nyírbátori kistérségbe tömörült cigány érdekképviseletei szervezetek, hogy - kapcsolódva a kormány közmunkaprogramjához - éves költségvetésük egy részéből legalább két embert napi nyolc órában foglakoztathassanak.

images

Gamil Elemér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbéltek cigány önkormányzatának a Lungo Drom színeiben mandátumot nyert elnöke ismertetve testületének elmúlt egy évben megvalósított képzési és foglalkoztatási, valamint szociális programját, az MTI-nek azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy foglakoztatási programokra is lehessen használni a kisebbségi önkormányzatok éves működési költségére vonatkozó állami támogatásnak azt a részét, amelyet feladat alapú támogatáshoz kötve lehet megpályázni.

A térségi roma vezető szerint több önkormányzat azért nem tudja évek óta lehívni a januártól egyébként is csökkentett éves támogatásának részét, mert nincs programja, több pályázat csak utófinanszírozású, így az alig félmilliós éves működési költségből nem mernek programokat indítani.

Gamil Elemér - aki tagja a háromezer fős település önkormányzatának is - úgy vélekedik, a kormány közmunkaprogramjához kapcsolódva a mintegy 200 ezer forintos, lehívott támogatásból két-három szociális gondozó végzettségű embert lehetne éves, féléves szerződéssel alkalmazni. Megjegyezte, önkormányzata az elmúlt években több mint 400 embert részesített szakképzésben, és több mint félezer felnőtt fejezhette be az általános iskolát. Azt viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy hátrányos helyzetű embereknek most indított kistérségi szaktanfolyamában csak két cigány kerülhetett be a 12 képzésre váró közé. Azt kezdeményezik megyei önkormányzatukon keresztül a kormánynál, hogy a kisebbségi önkormányzatok feladat alapú támogatását közfoglalkoztatási programra felhasználva tudják lehívni.

Roma foglalkoztatási kvóta bevezetését sürgetik

Támogatandónak tartotta az ötletet Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője is, aki az MTI-nek arról számolt be, hogy sürgeti a munkahelyeken egy 20 százalékos roma foglakoztatási kvóta bevezetését, ennek érdekében két hónapja egy roma felzárkóztatási konzorciumot alapított cégek bevonásával. A három pilléren álló program a romák társadalmi felzárkózását gyakorlatilag is megvalósító foglalkoztatási, képzési és egészségügyi kérdésire fókuszál - jelezte.

Gamil Elemér elmondta azt is, kisebbségi önkormányzatuk működési költségéből kidolgoztak egy olyan programot, hogy azoknál a szegény családoknál, akiknek gyermekeit védelembe vették, vagy az eljárás már folyamatban van, a helyi vízmű segítségével legalább egy kerti csapot beállítva bekössék a vezetékes ivóvizet. Tízezer forintos költséggel eddig 24 családnak tudtak így segítséget nyújtani, de további 8-10 család venné igénybe a támogatást. Megjegyezte, az Országos Roma Önkormányzat segítségét kérték, de forráshiány miatt elutasították programját, amelyet kistérségi szintről megyei, majd akár országos projektre szeretnék kiszélesíteni.

A környező települések polgármesterei az MTI-nek azt mondták, a közmunka akkor jelenthetne valós megoldást, ha "értelmes és értékes munkára" tudnák alkalmazni az embereket. Orosz László, Piricse polgármestere (Fidesz-KDNP) a csatornatisztítási közmunkaprogramot nevezte kiemelkedőnek, mert nyolc órában tudták alkalmazni az embereket, viszont a korábbi vasút-karbantartási munkát azért nem tudták megpályázni, mert a MÁV nem járult hozzá az utazási költségekhez. Az 1800 fős település 250 segélyezettet lát el, s mindössze 25 embert tudnak egyszerre alkalmazni - tette hozzá.

A közmunkaprogram időlegesen megoldás lehet

Tejfel László, a nyírbogáti kisebbségi önkormányzat vezetője arról beszélt, hogy több tízezer munkanélküli cigány él a nyírbátori kistérségben, ezért a közmunkaprogram - még ha időlegesen is - megoldást nyújthat átmeneti problémáikra, nem beszélve arról, hogy egy évben legalább 30 napot kell dolgozniuk 8 órás munkaviszonyban ahhoz, hogy továbbra is kaphassák a 28.500 forintos járadékot, illetve rendben kell tartaniuk saját környezetüket.

A Belügyminisztérium helyettes államtitkársága által szervezett közmunka-mintaprogram napokon belül Gyöngyöspatán indul el. A kormány új közmunkaprogramja alapján több mint 60 milliárd forintból negyedmillió ember napi négy órás foglalkoztatását tudják megoldani. Emellett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke a kormánnyal kötött idei keret-megállapodás értelmében 100 ezer munkanélküli romát kíván integrálni a munka világába.

A roma vezetők adatai szerint a 7-800 ezres cigányság körében a munkaképes korú lakosságnak helyenként akár 85 százaléka is állástalan.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter