Megjelent: 14 éve

Központosítással indulhat az államreform - Átalakítják a közigazgatást

A kormányzati apparátus elhelyezésének, egyes közigazgatási alapfeladatok körébe nem tartozó szolgáltatások központosításának, valamint a közigazgatási szervek feladatköreinek felülvizsgálatáról hozott döntést a kormány. A határozat a kijelölt miniszterelnök által bejelentett államreform első három lépését tartalmazza. Az interneten megjelent hírek szerint nagy változásokkal kell szembenéznünk az év végéig.

Az országreform három első lépéséről fogadott el határozatot a kormány. A Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, a pénzügyi tárca vezetője, valamint az érintett minisztereknek augusztus végéig kell elkészíteniük egy javaslatcsomagot arról, mely feladatok kerüljenek központi irányítás alá, létesüljön-e, hol és milyen intézmények részvételével külön kormányzati negyed, valamint a közigazgatás szervezeti felépítésének átalakításáról.

A kormány döntésének célja, hogy késlekedés nélkül megkezdődhessen a közigazgatás átalakítása a jobb, szervezettebb és takarékosabb munka érdekében, és ez az adófizetőknek minél kevesebb forintjukba kerüljön - mondta a kormányszóvivő.

A kormány döntése értelmében augusztus végéig javaslat készül arról, mely közigazgatási alapfeladatokon kívüli ügyek (például szolgáltatások, humánpolitika) kerülhetnek központi igazgatás alá. Így megszűnnének az egyes minisztériumokon belüli osztályok, a humánpolitikai ügyek például egy kormányzati személyügyi központ feladatai közé kerülnének. - Javaslatot kell kidolgozni a központi szolgáltatási főigazgatóság feladat- és hatáskörének bővítésére, az elektronikus közszolgáltatások központjának, továbbá a kormányzati személyügyi központ kialakítására - fogalmazott a szóvivő. Korábbi elemzésekre hivatkozva Batiz András elmondta, így akár 20-25 százalékkal kevesebb ember foglalkoztatásával is megoldhatóak ezek a feladatok. - Az átszervezés célja ugyanakkor nem ez, hanem a hatékony közigazgatás - tette hozzá.

Vizsgálják az intézmények feladat- és hatásköreit A határozat szerint: augusztus végéig át kell világítani mintegy nyolcszáz központi közigazgatási szerv feladat- és hatáskörét, valamint a közöttük fennálló feladatmegosztásokat. Ennek célja a párhuzamosságok megszüntetése - közölték az illetékesek.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek