kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Krónikussá vált a munkaerőhiány Nagy-Britanniában

A legfrissebb statisztikai felmérés szerint rekordra emelkedett a be nem töltött álláshelyek száma a brit vállalati szektorban. A krónikus munkaerőhiány az elmúlt hetekben hosszabb ideig tartó üzemanyag- és élelmiszerellátási fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában.

munkaerőhiány nagy britannia-
images

images

A brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a szeptember és november közötti időszakban a brit vállalatok átlagosan 1 219 000 betölthető, de üres munkahelyet tartottak nyilván, 434 500-zal többet, mint a tavalyi első naptári negyedévben, vagyis közvetlenül a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtt.

Az ONS hangsúlyozza: a be nem töltött alkalmazotti állások számának növekedési üteme 17,9 százalékra lassult ugyan a vizsgált időszakban a megelőző negyedévben mért 35,4 százalékról, egy kivételével azonban a brit gazdaság összes ágazatában így is emelkedett a meghirdetett üres munkahelyek száma.

A statisztikai hivatal kiemeli azt is, hogy száz alkalmazotti állásra a szeptembertől novemberig tartó időszakban négy be nem töltött munkahely jutott, és ez szintén rekord.

A foglalkoztatottsági ráta a vizsgált három hónapban 0,2 százalékponttal 75,5 százalékra emelkedett, a munkanélküliség 0,4 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent a brit gazdaságban.

Az elsősorban a kínálati oldalon kialakult, egyre szélsőségesebb mértékű nagy-britanniai munkaerőhiány az elmúlt időszakban komoly ellátási problémákat okozott mindenekelőtt a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban.

A teherautósofőrök krónikus hiánya és az ebből eredő ellátási fennakadások a harmadik negyedév végén országszerte hetekig tartó pánikszerű üzemanyag-felvásárláshoz és emiatt ugyancsak hosszabb ideig elhúzódó súlyos hiányokhoz vezettek.

A pánikvásárlások közvetlen előzményeként először a BP, majd több más nagy forgalmazó is bejelentette, hogy kénytelen töltőállomásokat bezárni, mert a tartályautó-sofőrök hiánya miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal.

Az élelmiszerboltokban nem volt ehhez mérhető pánikszerű felvásárlási hullám, ennek ellenére azonban visszatérő jelzések érkeztek arról, hogy egyes boltokban sokszor üres polcok fogadták a vásárlókat.

A brit kormány lehetővé tette a brit vállalatoknak ötezer külföldi kamionsofőr toborzását élelmiszer- és üzemanyagszállítási feladatok ellátására, gyorsított munkavállalási eljárással, de csak korlátozott időre, és ez a program már véget is ért.

A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint azonban a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, nem utolsósorban azért, mert a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Párizs 2024 - Közlekedési sztrájk az olimpiai pluszmunkáért

Az olimpiai időszak alatti munkáért járó bónuszok kiharcolásának céljával keddre (mára) sztrájkot hirdettek a legnagyobb francia vasutas szakszervezetek. Teljes cikk

OECD-országok: a nők körében emelkedett, a férfiakéban csökkent a munkanélküliség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges... Teljes cikk

Életét vesztette két bányász Lengyelországban

Életét vesztette két bányász a sziléziai Myslowice-Wesola kőszénbányában egy földrengés okozta bányaomlás után, egy harmadik társuk esetében... Teljes cikk