Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Lebénult Németország

Jelentős fennakadások voltak Németország több repülőterén szerda délelőtt, figyelmeztető sztrájk miatt, amelyet a Ver.di szakszervezeti szövetség szervezett a béremelési követelések támogatására.

Számos nagyvárosban és a fővárosban, Berlinben is szinte teljesen megbénult a földalatti vasúti, az autóbusz- és a villamosközlekedés, közlekedési káosz alakult ki.
A szerda kora reggel kezdődött munkabeszüntetés első óráiban a Lufthansa légitársaság mintegy 200 bel- és külföldi járatát kellett törölni. A sztrájk elsősorban a frankfurti repülőteret sújtotta, és jelentős fennakadások, járatkimaradások voltak a müncheni, a stuttgarti, a hannoveri, a düsseldorfi repülőtéren is.

A közalkalmazottak legnagyobb szakszervezete, a Ver.di a béremelési követelések nyomatékosítására hirdetett figyelmezető sztrájkot. Munkabeszüntetések várhatók a közszféra más ágazataiban is. A Ver.di nyolc százalékos béremelést kér, a munkáltatók 5 százalékot ajánlottak a következő két évre azzal a feltétellel, hogy meghosszabbítják a munkaidőt. A tárgyalások csütörtökön Potsdamban folytatódnak.

A közszféra dolgozóinak figyelmeztető sztrájkja fennakadásokat okozott a kórházak munkájában, az állami hivatalokban, valamint a köztisztasági ágazatokban, egyebek között a szemétszállításban. A német fővárosban reggel és délelőtt olyan közlekedési káosz alakult ki, hogy különösen a legnagyobb csomópontokon a rendőrségnek kellett beavatkoznia a járművek, illetve a tömeg irányítására.
A figyelmeztető sztrájk a legtöbb helyen a déli órákban véget ért, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy a fennakadások - különösen a légi közlekedésben - még hosszú ideig éreztetik hatásukat.
Közben ismét munkabeszüntetés fenyegeti a vasúti közlekedést is. A német mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete, a GDL hétfőre meghatározatlan idejű sztrájkot helyezett kilátásba, azzal vádolva a német vasút (DB) vezetőségét, hogy késlelteti a korábban létrejött béremelési megállapodás aláírását. A GDL elutasította a vasút vezetősége által előterjesztett kiegészítéseket, és azzal az ultimátummal állt elő, hogy ha szombat éjfélig nem írják alá a megállapodást, a mozdonyvezetők hétfőn ismét sztrájkba kezdenek.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek