Megjelent: 7 éve

Lerohanta a rendőrség a sztrájkolókat Görögországban

A görög rendőrség hajnal előtt lerohanta azt a metróállomást, amely a kilenc napja tartó munkabeszüntetés központja volt. Előzőleg a kormány egy vészhelyzetekre szabott törvénnyel akarta munkára kényszeríteni a sztrájkolókat - adja hírül a Napi Gazdaság.

A görög rendőrség helyi idő szerint éjjel négy órakor kiürítette az athéni metró központi állomását, az ülősztrájkot folytató dolgozókat elvitték, három embert letartóztattak majd elengedtek, a helyszínt kordonnal vették körül - jelentette a BBC. A metró alkalmazottai kilenc napja nem veszik fel a munkát azt követelve, hogy a kormány továbbra is az áprilisban lejáró kollektív szerződés szerint fizesse a bérüket. A legutóbbi megszorító intézkedések részeként ugyanis tovább csökkentik a közalkalmazottak bérét, ami a közlekedési dolgozóknál átlag 20 százalékos, de esetenként 25 százalékos vágást jelent.

Napi Gazdaság

Kapcsolódó cikkek
Csehország tavaly többet kapott az EU-tól, mint amennyit befizetett
Négy éves defláció Japánban
Ez várható pénteken
Folytatódnak a német repülőtéri sztrájkok, budapesti járatot is töröltek
Trafipaxinvázió Magyarországon - 12 milliárdot költene a rendőrség
IMF: megy a pénz a görögöknek és a portugáloknak


Az akciót száz rohamrendőr hajtotta végre, a hivatkozási alap a kormány előző nap elfogadott határozata volt, amely szerint a közalkalmazott metrósokat az úgynevezett polgári mobilizációs törvény érvénybe léptetésével kötelezik munkára. Ezt a rendkívüli intézkedést eddig mindössze kilencszer alkalmazták a katonai diktatúra 1974-es bukása óta.

Marad az életveszélyes taxi

A helyzet ma a keménykedés ellenére súlyosabb lesz, ugyanis a buszvezetők és az elővárosi vasutak dolgozói egynapos szolidaritási sztrájkra csatlakoztak metrós kollégáikhoz. A rendkívüli helyzetekre szabott törvény életbe lépése miatt azonban azok a metródolgozók, akik nem veszik fel a munkát, a letartóztatást és a büntetőjogi felelősségre vonást kockáztatják, amelynek eredményeként öt évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk.

A BBC helyi tudósítója szerint a munkavállalók ellenállása jelentősnek mondható, a konfliktus kezelése teszteli a kormány rátermettségét a rendkívüli helyzetek megoldására. A koalíció egységét nem fenyegeti veszély, az ellenzék legnagyobb pártja, a radikális baloldali Sziriza képviselői a sztrájkolókkal barátkoznak - írta az ekathimerini.com athéni hírportál. A közvélemény megosztott az ügyben, nem segíti szolidaritásukat, hogy sokan órák hosszat várnak a taxikra az egyre hidegebb időben. Az athéni taxisok pedig magyar turisták tapasztalatai szerint életveszélyesen vezetnek, a piros lámpát a forgalmi helyzettel kapcsolatos tájékoztató információként kezelik, amit nem szükséges figyelembe venniük.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter