Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Londoni felmérés: csökkentek a bankárfizetések

Átlagosan tíz százalékkal csökkent tavaly a legnagyobb európai és amerikai bankok felső vezetőinek fizetése, miután a pénzintézetek engedtek a befektetői és a felügyeleti nyomásnak.

A vállalati szektor javadalmazási struktúrájának kutatására szakosodott, Equilar nevű amerikai elemzőcég a Financial Times megbízásából elvégzett - a londoni gazdasági napilap által hétfőn ismertetett - felmérésében kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont 15 nagybank első számú vezetői tavaly átlagosan 11,5 millió dollárt kerestek, 10 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ez volt az utóbbi három év első bankvezetői fizetéscsökkenése, és olyan bankóriások igazgatóit is érintette, mint JP Morgan vagy a Royal Bank of Scotland.

Az Equilar az alapfizetések, a készpénzben folyósított prémiumok és bizonyos további juttatások figyelembevételével számolta ki a vizsgált bankok vezetői javadalmazásait.

A felmérésbe bevont cégek vezetői közül csak háromnak - John Stumpfnak, a Wells Fargo vezérigazgatójának, Stuart Gullivernek, az HSBC vezetőjének és Brady Dougannek, a Crédit Suisse első emberének - jövedelme emelkedett. A mezőny élén John Stumpf áll 19,3 millió dolláros tavalyi keresettel; utána Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója következik 18,7 millió dollárral.

A pénzügyi szektoron kívüli vállalati kör vezetői javadalmazásai ugyanakkor viszonylag stabilak maradtak. Az Equilar kimutatása szerint az S&P500 tőzsdeindex cégeinek vezérigazgatói tavaly átlagosan 11 millió dollárt kerestek; ez mindössze 0,3 százalékos visszaesés az előző évhez képest.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter