Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Ma délután kettőig felfüggesztették a LOT alkalmazottak sztrájkját

14 óráig felfüggesztették a LOT lengyel légitársaság alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek október 18. óta tartó sztrájkját - erről a légitársaság igazgatóságának és a szakszervezetek képviselői, több mint 8 órás tárgyalásaik után állapodtak meg.

A felek megállapodtak abban, hogy hétfőn 8 órakor találkoznak a légitársaság székházában, hogy aznap 14 óráig kidolgozzanak egy megállapodást a sztrájk beszüntetésének céljából.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérkifizetési gyakorlatát, amely a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

A sztrájkolók emellett követelik az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását, valamint a hétfőn elbocsátott további 67 alkalmazott visszavételét. Azt is követelik, hogy mondjon le a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski.

A LOT - amely törvénytelennek tartja a tiltakozást - csütörtök este kompromisszumot ajánlott a sztrájkolóknak, melynek értelmében az elbocsátott 67 alkalmazott közül visszatérhetnének munkahelyükre azok, akik a sztrájk során nem sértették meg a nem sztrájkoló kollégák jogait. A sztrájkolók a kompromisszumot elutasították.

A LOT sajtóosztálya közölte, hogy a sztrájk felfüggesztésének ellenére a légitársaság a szombaton esedékes több mint 300 járata közül 7-et törölni kénytelen, mert nem tudja pótolni a kieső személyzet egy részét. Magyarországi viszonylatok nem voltak a törölt járatok között.

mti

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk