Megjelent: 15 éve

Magyar cégekre szorul a kínai környezetvédelem

Február 13-án érkezett haza Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kínai, illetve vietnámi útjáról, melynek fő célja volt, hogy a politikus kormányzati, gazdasági, valamint szakmai szervezetekkel környezetvédelmi kérdésekről tárgyaljon. A megbeszélés eredményeképpen magyar cégek nyújtanak majd segítséget a környezetvédelmi fejlesztésekhez, illetőleg magyar módszertan alapján fejlesztik majd ki a környezeti oktatásukat.

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kínai, illetve vietnámi útja során megbeszéléseket folytatott kormányzati, gazdasági, valamint szakmai szervezetekkel. A megbeszéléseken innovatív zöldtechnológiákat közvetítő magyar vállalkozások képviselői is részt vettek. A delegáció Pekingben megbeszélést folytatott Qiu Hong kereskedelmi miniszterhelyettessel, aki a környezetvédelmet országa legfontosabb politikai vezérfonalai között említette. Véleménye szerint a mintegy 100 milliárd euró nagyságú környezetipar a gazdaság húzóágazatává válik. A kínai piacon szívesen látják a magyar vállatokat és ösztönzik, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban a környezettechnológia meghatározó szerepet kapjon.

Wu Xiaoqin környezetvédelmi miniszterhelyettes az államtitkárral folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem területének a gazdasági válság idején még nagyobb hangsúlyt kell kapnia. 30 ezer környezetipari vállalkozás működik Kínában, a szektor éves növekedése 15 százalék, árbevétele meghaladja a 700 milliárd yüant. (Egy yüan kedd este 35,37 forintot ért.)

Szerinte Kína nyitott a korszerű magyar technológiák alkalmazására, különösen a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, termálvíz programok és a megújuló energiák alkalmazása terén. A kínai Shenzhen városában 2009-ben nagyszabású program részeként környezetvédelmi célú fejlesztésekre 6 milliárd eurót fordítanak, a prioritások között a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás mellett a légszennyezés csökkentése is szerepel.

Korábbi sikerekre építve

Kínában több sikeres projekt köthető magyar vállalatokhoz, amelyek a hazai technológiát alkalmazva valósították meg környezetvédelemi beruházásaikat. A delegációban részt vevő magyar Organica vállalat által épített első shenzheni élőtechnológiás szennyvíztisztító telep mérési eredményei kiválóak, a második telep építése megkezdődött, a harmadik létesítmény kivitelezése áprilisban indulhat el.

A Kiss Kft a shenzheni Jindalai vállalattal való megállapodása szennyvízkezelő berendezés fejlesztéséről, illetve Hunan tartományban veszélyeshulladék-égető megépítéséről a magyar technológiák kínai transzferjének ugyancsak fontos elemei. A Hunest Kft. környezetbarát termékek előállítására alkalmas technológiákra közös vállalat alapításáról tárgyalt. Az Aquaprofit Zrt. fürdőprojektek fejlesztéséről folytatott ígéretes tárgyalásokat potenciális önkormányzati és üzleti partnerekkel.

Magyar módszer az oktatásfejlesztésben

A Zhang Xinsheng oktatási miniszterhelyettesnél tett látogatás során a kínai politikus tájékoztatott a távol-keleti ország oktatáspolitikában érvényesített környezetvédelmi szempontrendszerről, amely több ponton is hasonló a magyar rendszerhez. A magyarországi környezeti oktatás és nevelés tartalmi és módszertani elemében számos elemet Kínában is jól hasznosíthatónak vélt, külön érdeklődést mutatott a Zöldóvoda intézményrendszerének megismerése, valamint a "Környezetvédelem nagykövetei" programok iránt.

Az intézmények számára Kínában is különböző programokat szerveznek, ezek között említette a "Fogadj örökbe egy fát" pekingi akciót, amelynek köszönhetően valamennyi pekingi fa sorszámmal rendelkezik, és a gondozó iskolát táblával jelölik.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb videójátékgyártó jelentett be leépítést

Nem az Electronic Arts az első techcég, ami az elbocsátások mellett döntött, egy elemzés szerint tavaly több mint 160 ezer állás szűnt meg az ágazatban. Teljes cikk

Németországban nőtt a munkanélküliség februárban

A munkanélküliségi ráta 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. Teljes cikk

Gazdasági elemzés: a migráció hosszabb távon nem tudja megoldani Hollandia munkaerőhiányát

Az országban évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. Teljes cikk