Megjelent: 12 éve

Magyarokat ment az angol szakszervezet

Brit szakszervezeti aktivisták keltek a Nagy-Britanniában átejtett magyar munkavállalók védelmére: kártérítéshez és új munkahelyhez segítették őket - tudta meg a Népszabadság.

Először júliusban kereste fel néhány magyar fiatal Simon Wallace-t, a brit Transport and General Workers Union egyik vezetőjét, segítséget remélve tőle.

A közép-angliai Derby városában munkát vállaló magyarok ekkor már hetek óta éheztek. Mivel pizzát szállító autóikat maguknak kellett megvenniük, így a levonások után a napi 10-12 óra megfeszített munka ellenére alig vagy egyáltalán nem kaptak fizetést. Ráadásul foglalkoztatójuk az ígéreteit feledve nem jelentette be őket hivatalosan fizetési kimutatás címén pedig, kézzel írt cetlit vehettek át. Munkaadójuk, a Global Domino Pizza (G.D.P. ) cég leromlott állapotú, bútorozatlan házakban szállásolta el Magyarországról toborzott dolgozóit. Nyolcan-tízen laktak egy kétszobás házban, ahol ágyként a szőnyeg funkcionált. A BBC 2 többször is riportot készített velük, ügyükkel a legnagyobb angol napilapok is foglalkoztak. A szakszervezet nyomására a G. D. P. vezetői peren kívül megegyezett a szóban forgó nyolc magyar dolgozóval, akik méltányos összegű kártérítést kaptak. Simon Wallace mindegyik pórul járt magyarnak új állást szerzett a híres Thorton csokoládégyárban, és megfelelő szállást talált nekik a derby városi önkormányzat segítségével.

A rémregénybe illő történet azonban itt még nem ért véget, mivel néhány napja újabb becsapott dolgozó keresett segítséget az egyik közösségi portálon, azt kérdezve, hogyan tudna kiszabadulni reménytelennek tűnő helyzetéből.

Közben Simon Wallace további három fiatalt talált Wolverhamptonban, akiket hasonlóan károsított meg a G. D. P. Betanítás címén egy hétig dolgoztatta őket ingyen 12 órában, egy pizzáért és egy üdítőért cserébe. Egy fiatal magyar lányt, Dani Szilviát főnöke rendszeresen molesztálta. Sörös Tiborral és Gellér Istvánnal is megvetették a pizzaszállító autót, majd amikor Gellérnek sürgősen haza kellett utaznia Magyarországra, az ő autójának részleteit is Sörös Tibortól vonták le, így történhetett, hogy egyheti fizetése mínusz 46 font volt.

A T & G szakszervezet ezeknek a magyaroknak is kártérítést követel, új munkahelyet és szállást keres nekik.

Népszabadság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter