Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Matolcsy György lesz az MNB elnöke

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelöli Orbán Viktor a jegybank élére. A hírre rövid ideig gyengült a forint árfolyama a legfontosabb devizákkal szemben. A miniszteri széket Varga Mihály tárcanélküli miniszter veszi át.

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén.

A rádióinterjúban az is elhangzott, hogy Orbán Viktor a legkevésbé kockázatos döntésnek tartja Matolcsy György jegybankelnökké jelölését.

A kormányfő álláspontja szerint akkor áll elő stabilitás és kiszámíthatóság, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kér fel a központi bank élére.

"A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György" - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős posztjával, Orbán Viktor azt válaszolta: "az most annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".

A kormányfő kijelentette: a kormányprogram marad, tehát a gazdaságpolitika iránya sem változik.

Pillanatokkal a bejelentés előtt az euró árfolyama 295,05 forinton állt, mintegy 15 perccel később, 8.05 órakor 295,55 forintot ért a közös európai deviza, délelőtt fél tizenegyre az irány megfordult, már 294,28 forintra változott.

A dollár árfolyama 225,58 forintról 226,23 forintra változott, fél tizenegyig pedig 225,21 forintra.

A svájci frank 241,04 forintról 241,49 forintra emelkedett, jelenleg 240,46 forinton áll.

A jegybankelnök-jelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága.

A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit - mint a monetáris tanács belső tagjait - az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az államfő előtt tesznek esküt.

Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek