Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Még több pénz jut a fogyatékkal élők foglalkoztatására

A rehabilitációs foglalkoztatáshoz jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 5,3 milliárd forinttal többet az idei összegnél - közölte Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly elmondta, az idén már 30 ezernél több megváltozott munkaképességű ember számára tudnak "védett körülmények között" munkát adni. Hozzátette: közülük 7 ezernél többen úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt, amelynek a célja az, hogy - felkészítés után - ki tudjanak lépni a nyílt munkaerőpiacra.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét és akkortól egy új finanszírozási rendszer lépett életbe. Ebben a munkáltatók többféle ösztönzést kapnak arra, hogy fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztassanak.

Az államtitkár közölte, az új rendszer hatására az elmúlt években csaknem a kétszeresére, 80 ezerre növekedett a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevő megváltozott munkaképességű embereknek a száma.

A kormány elkötelezett abban, hogy a bértámogatásra épülő foglalkoztatással a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőséget adjon a képességüknek, tehetségüknek megfelelő munkára - hangoztatta.

Jelezte ugyanakkor, a kormányzatban előkészítő munka folyik arról, hogyan finomítsák tovább a finanszírozás és a jogi szabályozás rendszerét.

A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő azt közölte: a november 1-jén hatályba lépő új közbeszerzési törvényhez "történelmi jelentőségű" módosító indítványt nyújtottak be, amelynek lényege, hogy mentesül a törvény hatálya alól az uniós értékhatárig a védett munkahelyeken, megváltozott munkaképességű emberek által előállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése.

Ez azért is jelentős lépés - fűzte hozzá - mert az európai fogyatékosságügyi stratégia célul tűzte ki, hogy 2018-ra a fogyatékos személyek foglalkoztatása elérje a 75 százalékos szintet.

Közölte, ez az adminisztratív segítség nagyban elősegítheti majd a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató cégeknél gyártott áruk értékesítését.

A sajtótájékoztatónak helyt adó Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lőrincz Gergely azt mondta, idén már 189 megváltozott munkaképességű ember dolgozik az önkormányzati intézménynél, és reményét fejezte ki, hogy a törvénymódosítás után több megrendelést kapnak és még több embernek adhatnak munkát.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter