Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Megszüntetné a munkaerőpiaci korlátozást a német gazdasági miniszter

Az új uniós tagállamokból, köztük Magyarországról a munkaerőimport megkönnyítését sürgette a német gazdasági miniszter csütörtökön.

images

Michael Glos elsősorban a szakemberhiánnyal indokolta az eddigi korlátozások enyhítésére tett javaslatát, az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A konzervatív politikus azt mondta, hogy a korlátozásokat a tervezettnél korábban kell megszüntetni.

Németország az EU 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére. Az átmeneti időszakon belül kétszeri felülvizsgálat lehetséges, és a korlátozások legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben. A korábbi szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig meghosszabbítja.

A régi uniós tagországok többségében már nincs korlátozás
Mára a korábbi tizenötök között kisebbségbe kerültek azok az országok, amelyek fenntartják a korlátozásokat az újonnan csatlakozott államok, köztük Magyarország munkavállalóival szemben. Köztük van egyebek között Németország és Ausztria is.

A német konzervatív gazdasági miniszter televíziós nyilatkozatában új hangot ütött meg. Glos sürgette: meg kell teremteni azokat a feltételéket, amelyek biztosítják a külföldi szakemberek szabad munkavállalását az új tagállamokból. A miniszter javaslatát rögtön támogatásáról biztosította a konzervatív uniópártok gazdaságpolitikai szóvivője. Laurenz Meyer szintén megfontolandónak nevezte a korlátozások nélküli, szabad munkavállalás gyors bevezetését.

A konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták egyelőre nem foglaltak állást a javaslattal kapcsolatban. Csütörtöki sajtóértesülések szerint azonban az SPD változatlanul a korlátozások fenntartása mellett van.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) már korábban óvta a kormányt attól, hogy elzárja a hazai munkaerőpiacot a közép- és kelet-európai munkavállalók elől. A DIHK szerint Németország ezzel rontja esélyeit Közép- és Kelet-Európa piacain, és az érintett államoknak joguk van arra, hogy szintén korlátozó módon járjanak el.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk