Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Megszüntetné a munkaerőpiaci korlátozást a német gazdasági miniszter

Az új uniós tagállamokból, köztük Magyarországról a munkaerőimport megkönnyítését sürgette a német gazdasági miniszter csütörtökön.

images

images

Michael Glos elsősorban a szakemberhiánnyal indokolta az eddigi korlátozások enyhítésére tett javaslatát, az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A konzervatív politikus azt mondta, hogy a korlátozásokat a tervezettnél korábban kell megszüntetni.

Németország az EU 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére. Az átmeneti időszakon belül kétszeri felülvizsgálat lehetséges, és a korlátozások legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben. A korábbi szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig meghosszabbítja.

A régi uniós tagországok többségében már nincs korlátozás
Mára a korábbi tizenötök között kisebbségbe kerültek azok az országok, amelyek fenntartják a korlátozásokat az újonnan csatlakozott államok, köztük Magyarország munkavállalóival szemben. Köztük van egyebek között Németország és Ausztria is.

A német konzervatív gazdasági miniszter televíziós nyilatkozatában új hangot ütött meg. Glos sürgette: meg kell teremteni azokat a feltételéket, amelyek biztosítják a külföldi szakemberek szabad munkavállalását az új tagállamokból. A miniszter javaslatát rögtön támogatásáról biztosította a konzervatív uniópártok gazdaságpolitikai szóvivője. Laurenz Meyer szintén megfontolandónak nevezte a korlátozások nélküli, szabad munkavállalás gyors bevezetését.

A konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták egyelőre nem foglaltak állást a javaslattal kapcsolatban. Csütörtöki sajtóértesülések szerint azonban az SPD változatlanul a korlátozások fenntartása mellett van.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) már korábban óvta a kormányt attól, hogy elzárja a hazai munkaerőpiacot a közép- és kelet-európai munkavállalók elől. A DIHK szerint Németország ezzel rontja esélyeit Közép- és Kelet-Európa piacain, és az érintett államoknak joguk van arra, hogy szintén korlátozó módon járjanak el.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter