Megjelent: 9 éve

Mennyibe kerül egy diploma?

Az oktatási költségeket nem könnyű kiszámítani, lehet próbálkozni képletekkel, ám részletes adatok híján nehéz tiszta képet kapni a diploma áráról. Némi támpontot adnak a fizetős képzés tarifái - cikkezi a Népszabadság.

images

images

A győri Széchenyi István Egyetemen a járműiparban nagyon keresett mechatronikus mérnökképzés szemesztere 195 ezer forintba kerül mesterszakon, hasonló képesítésért a németországi oktatási intézményekben 3000-3500 eurót kell fizetni, ami forintra váltva négy-ötszörös különbség. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a gépészmérnököknek 300 ezer forintba kerül egy félév, az autóiparban érintett másik nagy oktatóbázison, a Budapesti Műszaki Főiskolán 185 ezer forintot kellett tavaly fizetni. Az Egyesült Államokban negyedszázad alatt négy-ötszörösére nőtt a felsőoktatás költsége, még a legolcsóbb főiskolák tandíja is 3300 dollár, és egy elit iskolában ennek tízszeresét kell megfizetni. Ez nagyjából meghatározza, hogy kinek, milyen diploma megszerzésére van esélye: a tehetősebb családoknál ez kisebb gond, ám sokaknak hitelt kell felvenniük ahhoz, hogy gyermekük tanulását finanszírozhassák, de ez nemcsak amerikai jelenség.

A tandíj mellett további költségekkel is számolni kell, hiszen sok diák nem lakóhelye közelében tanul. A kollégiumért kategóriától függően havi 10-25 ezer forintot kell fizetni, egy diák költségvetését a szülői mellett szociális alapon havi 50 ezer forintnyi állami támogatás javíthatja. A tanulmányi ösztöndíjak 30-40 ezer forint körül mozognak, de elérhetik az 50 ezer forintot is.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter