Megjelent: 4 éve

Mérési problémák a foglalkoztatás számai körül

Súlyos mérési problémákra hívta fel a figyelmet a foglalkoztatás és a beruházások számaival kapcsolatban a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője, aki szerint 200 ezerrel lehet felülbecsülve a versenyszférában foglalkoztatottak száma, írja a Portfolio.

images

images

Romhányi Balázs a munkaerő kivándorlásának számait, illetve a beruházások csökkenését a gazdasági növekedés egyre nagyobb gátjának látja, és azt hangsúlyozta, hogy komoly bajba kerülhet a gazdaság és a költségvetés, ha elfogynak az uniós támogatások.

A hosszú távú kilátásokat termelési oldalról a magánszektor tőkeállománya, a vállalati szektorban foglalkoztatottak létszáma és termelékenysége határozza meg. Bár a beruházások számai eddig dinamikusan növekedtek, az állami szektor szerepe erőteljes túlsúlyba került, az utolsó negyedévben a magánszféra számai még csökkentek is.

Romhányi Balázs azt mondta a lapnak, hogy a foglalkoztatottak számának mérésekor komoly hibákat követ el a KSH. A problémát a kétféle mérés jelentős eltérésében látja. A KSH Munkaerő-felmérése (MEF) során adatgyűjtők az otthonukban keresik fel a megkérdezetteket és munkaerő-piaci helyzetükre kérdeznek rá. Az számít foglalkoztatottnak, aki legalább 1 órát folytatott kereső tevékenységet előző héten.

Másik adat az intézményi felmérés, amely költségvetési szervektől begyűjti alkalmazottaik létszámát, de nem számol az egyéni vállalkozókkal, külföldi telephellyel rendelkezőkkel stb.

2011 és 2014 között a MEF szerint a versenyszféra növekedése 294 ezer fő, míg az intézményi statisztika szerint mindössze 3 ezer fő volt. 200 ezerrel lehet felülbecsülve a versenyszektorban foglalkoztatottak száma, mondta Romhányi Balázs.

Portfolio
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter