Megjelent: 11 éve

Mi lesz a szakképzés rendszerével?

A fideszes Szatmáry Kristóf szerint a kormány szét akarja verni a szakképzés rendszerét, hiszen a vonatkozó adótörvényekben megszüntetik például a szakképzésnek a tárgyieszköz-támogatását, és jelentősen csökken a képzőhelyek javítási költségének elszámoltathatósága is. A szociális és családügyi miniszter elismerte, hogy a törvényi változások bizonyos mértékben csökkenteni fogják a vállalkozások képzési hajlandóságát.

Szatmáry Kristóf hétfői interpellációjában - az elmúlt évek tendenciáját jellemezve - azt mondta: minden második, szakmát tanuló diáknak van lehetősége szakmáját gyakorlati képzőhelyen elsajátítani; ez mintegy 44 ezer tanulószerződést jelent. Véleménye szerint ezt a jól működő rendszert akarják szétverni, hiszen a vonatkozó adótörvényekben megszüntetik például a szakképzésnek a tárgyieszköz-támogatását, és jelentősen csökken a képzőhelyek javítási költségének elszámoltathatósága is.

Kevesebb mint 10 milliárd forint megtakarításért teszik mindezt - tette hozzá, megjegyezve, hogy rövid távon akár 60-70 százalékkal is csökkenhet a tanulószerződések száma, tönkremehet több száz kisvállalkozás.

Számoltak-e azzal, hogy csökken a foglalkoztatás szintje, ha a gazdálkodó szervezeteknél gyakorlaton lévő tanulók jelenlegi 50 százalékos aránya 25-re csökken? - kérdezte Szatmáry Kristóf.

Herczog László szociális és családügyi miniszter válaszában elmondta, valószínű, hogy a törvényi változások bizonyos mértékben csökkenteni fogják a vállalkozások képzési hajlandóságát, de nem olyan drámai mértékben, mint ahogyan Szatmáry Kristóf prognosztizálta.

A vállalatok figyelembe fogják venni, hogy amennyiben nem folytatnak gyakorlati képzést, akkor elesnek például bizonyos beruházási támogatásoktól - fűzte hozzá.

A választ Szatmáry Kristóf elutasította, az Országgyűlés azonban 194 igen szavazattal 155 ellenében - egy tartózkodás mellett - elfogadta azt.

Népszava/MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk