Megjelent: 8 éve

Mindenkinek segít az állam az álláskeresésben

Virtuális Munkaerőpiac Portál néven ingyenes online álláskeresési szolgáltatást indított hétfőn a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Önéletrajzokat, és állásajánlatokat lehet közzétenni rajta, és párosítani. Bárki használhatja, IR-azonosító azonban kell hozzá.

images

Ingyenes, hiteles és kényelmes. Így jellemezte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára, Czomba Sándor az új online álláskeresési szolgáltatást.

Az ingyenes Virtuális Munkaerőpiaci Portálra (VMP) a munkát keresők tölthetik fel egyszerűbb vagy bonyolultabb önéletrajzukat, a munkáltatók pedig azt, hogy milyen állást kínálnak, illetve milyen munkaerőt keresnek. Hétfőn indult az oldal, s már ekkor majdnem 33 ezer feltöltött önéletrajz volt rajta, és csaknem 4 ezer állásajánlat.

Czomba szerint a portál azért hiteles, mert a munkaügyi szervezet tartja karban a rendszert. Ez azt is jelenti, hogy ellenőrzik, a rögzített állásajánlatok és önéletrajzok hitelesek-e.

Egymásra találhatnak

A legtöbb állásajánlatot a kereskedelmi/értékesítési/szolgáltatási, illetve a szakmunkás/fizikai munkás területeken kínálják jelenleg. A rendszer lehetőséget ad automatikus párosításra is. Vagyis az állást kereső megnézheti, milyen neki szóló állásajánlatok vannak, a munkáltató pedig, hogy van-e olyan önéletrajz, ami megfelel az általa elvárt követelményeknek. Az állást keresők azt is követni tudják, hányan kattintottak rá az önéletrajzukra, s hogy a lakóhelyük közelében hol van szabad állás.

A portál fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak. Czomba kifejtette, hogy a magyar munkaerőpiacnak mintegy harmadát fedi le a munkaügyi szervezet, vagyis minden harmadik magyar álláskereső rajtuk keresztül talál állást. Ezt ugyan jó aránynak tartja, de úgy látja, lehet és kell is rajta javítani, például a Virtuális Munkaerőpiaci Portál elindításával.

Kipróbáltuk volna, de hiányzott az IR-azonosítónk

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, a szolgáltatást nemcsak a regisztrált álláskeresők, hanem állást váltók is használhatják. Ezt ki is próbáltuk. A rendszert az tudja teljeskörűen használni, aki regisztrál. Ehhez meg kellett adnunk a nevünket, e-mail címünket, jelszót. És meg kellett volna adnunk az IR-azonosítónkat is, amivel nem rendelkeztünk. Emellé pedig még a TAJ-számunkat is. A VMP-n nem találtunk utalást arra, hogy egyébként mi az az IR-azonosító, és honnan lenne ilyenünk...

Az IR-azonosító nélkül pedig a rendszer nem tudott minket beazonosítani a regisztráció során, így nem tudtuk elérni a teljes verziót. Vagyis nem tudtunk belépni, hogy önéletrajzot töltsünk fel.

Hogyan lehet IR-azonosítót kapni?

Mint a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól (NMH) megtudtuk, az IR-azonosító a személyes adatok beazonosításával és rögzítésével keletkező számsor. Akinek nincs ilyen száma, úgy igényelheti meg, hogy bemegy bármelyik járási hivatal munkaügyi kirendeltségére. Kérdeztük, e-mailen is meg lehet-e kérni az IR azonosítót, de mivel a válaszban csak a "személyes befáradás"-t írták, így azt gondoljuk: nem.

A munkaügyi kirendeltségek régebbi ügyfelei (vagyis például volt munkanélküliek) egyébként rendelkeznek IR-azonosítóval. Ők is a kirendeltségen tudhatják meg, mi a számuk, ha eddig nem tudták, hogy van ilyenjük. Azonosítója mindenkinek lehet, nyilvántartott álláskeresőknek, diákoknak, munkaviszonyban állóknak is.

Kiknek lesz jó a VMP?

Az államtitkár szerint nagy valószínűséggel a fiatal korosztály lesz a legnagyobb "fogyasztója" az oldalnak. De úgy véli, igyekeztek egyszerűen használható programot alkotni, így azoknak is lehetőséget biztosítani, akik nincsenek annyira otthon az internet világában.

Azt is elmondta, hogy ha a virtuális állásportál sikeres lesz, a munkaügyi szervezet más feladatait is internetes felületre vinnék.

Akinek nincs számítógépe

A rendszert elsősorban a kényelmes otthoni használatra fejlesztették ki, de akinek nincs számítógépe vagy internet-hozzáférése, az is használhatja a VMP-t, a munkaügyi kirendeltségeken. Az ott dolgozók az NHM tájékoztatása szerint segítenek abban, hogy a kihelyezett kioszkokon bárki önállóan fel tudja tölteni az önéletrajzát, és megnézhesse az állásajánlatokat is.

Arra azonban nincs lehetőség, hogy a munkát kereső személy helyett az ügyintéző kísérje figyelemmel az online felületen beérkező állásajánlatról kapott értesítő leveleket.

Azt is megtudtuk még, hogy dolgoznak a rendszer lehetőségeinek továbbfejlesztésén, és a hozzáférésének bővítése is napirenden van. A portál kialakítása mintegy 30 millió forintból valósult meg, amelyet európai uniós forrásból biztosítottak.

Van miből lefaragni

Az NMH legutóbb közzétett adatai szerint 2013 májusában 515 100 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, amely az előző hónaphoz képest 6,7 százalékos, az előző év azonos hónapjához képest pedig 3,6 százalékos csökkenést jelent.

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, e két megye a teljes állomány 21 százalékát adta.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter