Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

MSZP: romolhat a munkavállalók helyzete

Az MSZP szerint tartani lehet attól, hogy egy kormányzati előterjesztés nyomán a jelenleginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek a munkavállalók.

images

images

Csökkent a foglalkoztatottak száma, nőtt a munkanélküliség aránya az elmúlt évben, és tartanai lehet attól, hogy ha a kormánytöbbség az Országgyűlés jövő heti ülésén módosít egyes munkaügyi törvényeket, akkor a munkavállalók még inkább kiszolgáltatottabbak lesznek - mondta Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke miskolci sajtótájékoztatóján, szerdán.

Az ellenzéki politikus jelezte, hogy a jövő héten sürgősséggel tárgyalja a Ház az egyes munkaügyi törvények módosítására beterjesztett javaslatot. Az szerinte azt a célt szolgálja, hogy a "munka világát kőkeményen szabályozzák". Ez a törvénytervezet olyan szabályozásokat léptetne életbe, amely a munkavállalókat a mostaninál is nehezebb helyzetbe hozná - értékelte.

Példának a heti munkaidő 44 órára történő megnövelését, a próbaidős munkavállalók hathónapos foglalkoztatását, az éves szabadság kiadására vonatkozó szabályok megváltoztatásának tervét említette.

Gúr Nándor arról is beszélt, hogy 2008-ban, amikor még nem volt gazdasági és pénzügyi válság, a foglalkoztatottak száma 3 millió 844 ezer volt; most, hogy már nem beszélhetünk ilyen válságról, 111 ezerrel kevesebb, 3 millió 733 ezer. Három évvel ezelőtt a munkanélküliségi ráta 8 százalékos volt, ez mára 11,6 százalékra kúszott fel - folytatta.

Egy év alatt nemhogy új munkahelyeket nem tudott létesíteni a kormány, de még a régieket sem tudta megtartani, s míg a munkára rakodó adóterheket a korábbi, MSZP vezette kormány 32 százalékról 27 százalékra csökkentette, addig a mostani kormány ezt a tendenciát nem folytatta - közölte Gúr Nándor, aki szerint a járulékok újabb, 3-5 százalékos mérséklése kézzel fogható eredményt hozhatott volna, és hozna mind a foglalkoztatásban, mind pedig a munkanélküliség mérséklésében.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter