Megjelent: 14 éve

Munka az ünnepekben, 13. havi fizetés, gyesről vissza

Az ünnepek és az év vége kapcsán felmerülő kérdésekre is válaszolt Dr. Sipos Márta, munkajogi szakértőnk.

Munka munkaszüneti napokon

A következő kérdéseimre szeretnék sürgös válaszokat kapni: 6+2 folytonos műszakban a december 24-25-26-a munkanap-e? 12 órás műszakban a 24-e munkanap-e? Milyen feltételekhez köthető a 13-dik havi bér nem közalkalmazottaknál, hanem a multiknál: pl: betegállomány?

Dr. Sipos Márta: Az Mt. szerint lehet munkaszüneti napon dolgozni, de csak ha a munkavállaló megszakítás nélküli munkarendben, dolgozik, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetőleg ilyen munkakörben foglalkoztatható. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon rendeltetése folytán működő munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor. (MÁV, Posta, tűzoltóság, mentők, kereskedelem, ill. vendéglátás).

Munkaszüneti nap: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.
A 13. havi bér szabályait úgy határozza meg a munkáltató, ahogyan akarja, nincs rá kötelező előírás.


13. havi fizetés: mikor jár?

A férjem 1999 szeptemberétől 2005. augusztus 31-ig határozatlan idejű
kinevezéssel tanított egy állami gimnáziumban. Szeretnék érdeklődni,
hogy a 2005-ös évre megilleti-e majd őt a 13. havi fizetés időarányos
része, mint közalkalmazottat. Most azóta már nem közalkalmazottként
dolgozik, hanem egy cégnél programoz. Ezért nem tudjuk, hogy arra a
nyolc hónapra megilleti-e őt ez a juttatás. Lenne még egy kérdésem. Én
január 28-augusztus 14-ig szülési szabadságon voltam (TGYS), jelenleg
GYED-en vagyok kislányunkkal. Egyébként én is határozatlan idejű
kinevezéssel vagyok egy gimnáziumban. Nekem fog járni a 13. havi
fizetés, vagy csak akkor járna ha tényleg tanítanék?


Dr. Sipos Márta: Kérje a férje a külön juttatást írásban, a törvény szerint jár neki (időarányosan), de jövőre fizetik. Önnek jár, mert az ilyen címen a távollét beszámít a 13. havi alapjába, jövőre kötelezően ki kell fizetni a munkáltatónak (nem kell kérnie).

Két munkavégzés között legalább 8 óra szünet kell

Szabályos az, hogy a munkáltató dec.26-án beoszt éjféltől 27-e reggel 8.30-ig dolgozni, és még 27-én 21.30-ra is mennem kell?

Dr. Sipos Márta: A munkaidőt a munkáltató jogosult beosztani, legalább napi 8 óra pihenőidőt kell biztosítani a két munkavégzés között.

Véradás: mentesség a munkavégzés alól

Amennyiben véradásra hívtak be és azon szeretnék részvenni, a
munkáltatónak kötelessége-e elengedni, illetve ha elenged van-e
valamennyi pihenőidő ami jár a véradás után, És milyen igazolásra van
szükségem. Valamint az igazolásbemutatásával, hogyan számolja el mindezt
a munkáltatóm.


Dr. Sipos Márta: Az Mt. 107.§ f) pontja szerint mentesül a munkavégzés alól (kötelező elengedni), amíg véradás miatt távol van. A teljes időtartamra, ha munkahelyen kívüli idő, legalább 4 órára- tehát ennek megfelelően kell az igazolását elfogadni. Az Mt. 151. § (2) bekezdése szerint erre az időre távolléti díj jár.

Hat éve Gyesen: visszaveszik?

Szeretném megkérdezni,hogy tudnának-e segíteni abban,hogy 6 éve vagyok gyesen, vagyis december 6.-án volt 6.éve pont. Szeretnék az iránt érdeklődni, hogy a munkáltatómnak vissza kell-e vennie dolgozni vagy nem és jár-e valami szabadság vagy bármi ilyenkor.Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Sipos Márta: Amennyiben határozatlan időtartamú volt a munkaszerződése, akkor munkáltatójának tovább kell foglalkoztatni. Az időközbeni béremelésnek megfelelő mértékben fel kell emelni a munkabérét. A távollét, a fizetés nélküli szabadság első évére jár a szabadság, amit ha visszamegy dolgozni, természetben ki kell adni.

Kizsákmányolás teljesítménybér alapján?

67%-os rokkant nyugdíjasként, egy rokkantakat foglalkoztató cégnél dolgozom, munkaszerződésem szerint személyi alapbérem 330Ft./óra, Bérforma:telj. bér.

Legtöbbször teljesítménybérben dolgozom, van amikor olyan munkát kapok amivel a norma szerint a 7 órára jutó keresetem elérné a négyezer forintot,de legtöbbször olyan munkám van aminek teljesíthetetlen a normája és ha megállás nélkül dolgozom akkor sem tudom a normának csak a 60%-át teljesíteni. A fent írtak miatt legtöbbször a havi keresetem a 7órára járó minimálbérnek csak a 60-70%-a 200-220Ft/óra.

Amikor olyan munkát kapok aminek jó a normája azt nem fizetik ki,munkaadóm inkább normát módosít a kifüggesztett normát leszedi és ujjat rak ki amit ismét nem lehet teljesíteni. Ha lehet is, csak olyanok tudják teljesíteni akik vásárolták a rokkantsághoz szükséges orvosi papírokat.

Ha nem változtat a normán és marad a jó norma akkor más munkára oszt be és a jó normás munkát rokonának vagy barátjának adja.

Szabályosak- e a fent írtak?
Lehet -e kevesebb a bér, mint a minimálbér?
Kihez fordulhatunk panasszal jogorvoslatért?
(A munkaadó állami támogatásban részesül mint rehabilitációs munkaadó.)


Dr. Sipos Márta: Az OMMF munkaügyi ellenőrzése tud választ adni a sérelmére. Javasolom, hogy a név védelme (nem adható ki a neve) mellett kérjen ellenőrzést. Telefonon, szóban, írásban is lehet.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek