Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Munkaerő-piaci javulás a Nyugat-Dunántúlon

A válság utáni helyzet jelei látszanak a nyugat-dunántúli régióban, növekszik a foglalkoztatottság, több a munkaadók által bejelentett üres állások száma - hangoztatta csütörtökön Szombathelyen sajtótájékoztatóján Rimányiné Somogyi Szilvia a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

Győr-Moson-Sopron megyében az Audi, Vas megyében pedig az Opel gyártója jelentette be, hogy kapacitásait és létszámát jelentősen bővítő beruházást hajt végre, ami nem csupán az érintett cégeknél, hanem a beszállítói körben is új munkahelyek százait eredményezheti, még tovább javítva a foglalkoztatottságot - fűzte hozzá.

A főigazgató szerint az említett multinacionális cégek fejlesztései komoly feladatot adnak a régió munkaügyi központjai számára is, hiszen nekik kell megtalálniuk a térségben azt a munkaerőt, amelyre a cégeknek szüksége van.

A főigazgató elmondta: bízik abban, hogy sikerül felkutatniuk a megfelelő munkaerőt, amely megfelelő átképzések után alkalmasak lehetnek a feladatra.

"Fel kell kutatni azokat az embereket akik már dolgoztak vasipari szakmákban, használtak már kalapácsot, ők ugyanis könnyebben átképezhetők" - mondta.

Adóságként említette, hogy a nyelvisemeret területén még azoknak a szakmunkásoknak sem sikerült igazán előre lépniük, akik az említett cégknél dolgoznak.

Szavai szerint a képzési rendszer hiányosságaira utal, hogy a szakmunkások még mindig nem tanultak meg németül, holott erre munkaadói oldalról komoly igény lenne és a használható nyelvtudást sok helyen természetesnek is veszik.

Rimányiné Somogyi Szilvia szólt arról is, a régió munkaügyi szakemberei kissé tartanak attól, hogy jövő év május elsejétől Ausztia irányába is szabaddá válik a munkavállalás, hiszen a jól képzett, munkaerőre a szomszédos országban is szükség van, a felkínált bérek között pedig nagyok a különbségek.

Ezzel együtt biztatónak nevezte, hogy Németországban és Ausztriában is csökkent, Magyarországon pedig stagnált a munkanélküliség, miközben az Európai Unió többi országában nőtt.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeken a helyeken várhatóak NAV-ellenőrzések a következő hetekben

A NAV munkatársai továbbra is összehangoltak ellenőrzik a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit, de az ország számos pontján... Teljes cikk

2-3 hónapba és milliós nagyságrendű összegbe kerül egy fehér galléros dolgozó megtalálása

A szakértő szerint sok fehérgalléros azért keresett új munkát az elmúlt másfél évben, mert a munkáltatója nem kezelte megfelelően a járványt. Teljes cikk

MSZP: jogosak az egészségügyi szakdolgozók követelései

Korózs Lajos szerint nem véletlen, hogy sokan hagyják ott a pályát. Teljes cikk