Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Munkaerő-piaci javulás a Nyugat-Dunántúlon

A válság utáni helyzet jelei látszanak a nyugat-dunántúli régióban, növekszik a foglalkoztatottság, több a munkaadók által bejelentett üres állások száma - hangoztatta csütörtökön Szombathelyen sajtótájékoztatóján Rimányiné Somogyi Szilvia a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

Győr-Moson-Sopron megyében az Audi, Vas megyében pedig az Opel gyártója jelentette be, hogy kapacitásait és létszámát jelentősen bővítő beruházást hajt végre, ami nem csupán az érintett cégeknél, hanem a beszállítói körben is új munkahelyek százait eredményezheti, még tovább javítva a foglalkoztatottságot - fűzte hozzá.

A főigazgató szerint az említett multinacionális cégek fejlesztései komoly feladatot adnak a régió munkaügyi központjai számára is, hiszen nekik kell megtalálniuk a térségben azt a munkaerőt, amelyre a cégeknek szüksége van.

A főigazgató elmondta: bízik abban, hogy sikerül felkutatniuk a megfelelő munkaerőt, amely megfelelő átképzések után alkalmasak lehetnek a feladatra.

"Fel kell kutatni azokat az embereket akik már dolgoztak vasipari szakmákban, használtak már kalapácsot, ők ugyanis könnyebben átképezhetők" - mondta.

Adóságként említette, hogy a nyelvisemeret területén még azoknak a szakmunkásoknak sem sikerült igazán előre lépniük, akik az említett cégknél dolgoznak.

Szavai szerint a képzési rendszer hiányosságaira utal, hogy a szakmunkások még mindig nem tanultak meg németül, holott erre munkaadói oldalról komoly igény lenne és a használható nyelvtudást sok helyen természetesnek is veszik.

Rimányiné Somogyi Szilvia szólt arról is, a régió munkaügyi szakemberei kissé tartanak attól, hogy jövő év május elsejétől Ausztia irányába is szabaddá válik a munkavállalás, hiszen a jól képzett, munkaerőre a szomszédos országban is szükség van, a felkínált bérek között pedig nagyok a különbségek.

Ezzel együtt biztatónak nevezte, hogy Németországban és Ausztriában is csökkent, Magyarországon pedig stagnált a munkanélküliség, miközben az Európai Unió többi országában nőtt.

  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter