Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Munkaerő-piaci nyitás: eredményes a bérdömping elleni törvény

Kedvező mérleget vont a májusi osztrák munkaerő-piaci nyitás miatt bevezetett bérdömping elleni törvény és az ellenőrzések első hat hónapjáról hétfőn a bécsi szaktárca.

images

images

A cégek túlnyomó többsége betartja az Ausztriában érvényes bérezési és munkajogi feltételeket - mondta el Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón. Összesen 19.000-rel nőtt a külföldi munkavállalók száma azóta, hogy május elsején eltörölték a maradék korlátozásokat is nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállamból - köztük Magyarországról - érkező munkavállalók foglalkoztatásával szemben.

"A gyakori ellenőrzések és a magas bírságok miatt a törvény nem nevezhető fogatlannak" - jelentette ki a miniszter. Leggyakrabban az építőiparban ellenőriznek, mert a visszaélés-gyanús esetek 80 százaléka is erről a területről kerül ki. Ebben az ágazatban 2.300 cégnél összesen 8.600 munkavállaló foglalkoztatását ellenőrizték a hat hónap alatt, 46 esetben tettek feljelentést. A megállapított bírságok összege kétmillió euró, de eddig egy lezárt eljárásra sincsen példa.

A miniszter elmondta azt is, hogy a munkaügyi feltételek megsértése és az alulfizetés nem tekinthető kelet-európai jellegzetességnek. A feljelentésekben érintett cégek Európa különböző részeiről kerülnek ki.

Februárban közel 88 ezer főt foglalkoztattak legálisan az érintett nyolc országból Ausztriában, az ausztriai munkavállalók összes száma 3,3 millió volt. A minisztérium előzetesen azzal számolt, hogy 20-25 ezer új munkavállaló érkezhet az országba. Claudia Finster, a bécsi munkaügyi hivatal (AMS) vezetője március elején az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ennek a becsült létszámnak egy részét azok teszik majd ki, akik addig feketén dolgoztak, de a törvény miatt legalizálják munkaviszonyukat.

A Győr-Moson-Sopron megyei munkaügyi központ októberben arról tájékoztatott, hogy 39.819 magyar állampolgár dolgozik legálisan Ausztriában, ebből 11.196-an a Magyarországgal határos Burgenland tartományban. Ez az adat 2.481-gyel több a május elsejei piacnyitás előtt kimutatottnál, pedig ebben már azok is szerepelnek, akik legalizálták addigi munkaviszonyukat - közölte Rimányiné Somogyi Szilvia hivatalvezető.

A törvény értelmében a hatóságok szigorúbban ellenőrzik az - Ausztriában szakmánként változó - minimálbér megfizetését. Míg korábban csak munkavállalói panasz alapján folytattak hasonló ellenőrzéseket, május óta hivatalból is vizsgálódnak a hatóságok osztrák és az Ausztriában dolgoztató külföldi cégeknél egyaránt. Törvénysértés esetén a bérkülönbözet megfizetésén túl ezertől ötvenezer euróig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető a munkaadó. Súlyos esetben, illetve az ellenőrzés akadályozása esetén akár be is tiltható a cég ausztriai működése. A 2007-ben csatlakozott két legújabb tagország, Románia és Bulgária esetében 2013-ig még fennmaradnak a korlátozások.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter