Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Munkanélküliség: rosszabb adatokra számítottak az elemzők

A vártnál jobb lett a 2012. március-májusi időszak 11,2 százalékos munkanélküliségi rátája az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a foglalkoztatás további bővülését várják a következő hónapokban.

images

images

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent a ráta, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően. Ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára - fűzte hozzá.

A munkanélküliek száma 10,5 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 19,6 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az aktív dolgozók száma egy év alatt 82,4 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz.

Az aktív munkavállalók számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja - vélekedett az elemző. Így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma. Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség.

Suppan Gergely arra számít, hogy a nyári hónapokra 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot. Az éves átlagos munkanélküliség -– valamivel magasabb foglalkoztatás mellett -– a tavalyi egyező mértékű, 11 százalékos lehet.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. pénzügyi elemzője mindehhez azt tette hozzá, hogy az elemzők 11,3 százalékos munkanélküliségi rátára számítottak, míg a KSH 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát publikált, ami egyértelműen kedvező jelzés a befektetőknek, a pénzpiacoknak.

Mindez tükröződik abban is, hogy a régiós valuták közül a forint erősödése e legdinamikusabb. Ez a kedvező trend fenn is maradhat a pénzügyi elemző szerint, ha az uniós csúcsról nem érkeznek a következő napokban kedvezőtlen hírek a befektetők számára.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter