Megjelent: 9 éve

Nagy a "kereslet" a megváltozott munkaképességű dolgozók iránt

Jelentősen megnőtt az igény a megváltozott munkaképességű munkavállalókra, csakhogy a kereslet megugrása mögött sok helyen nem humánus, hanem gazdasági megfontolás áll.

images

images

A Népszabadság szerint így próbálják meg elkerülni a rehabilitációs hozzájárulás megfizetését. Ahol ugyanis az ilyen munkavállalók aránya nem éri el az öt százalékot, több százezer forintot fizethet a cég. Félő, ha megváltozna a törvény, az alkalmazottak egy részét azonnal elküldenék.

Magyarországon több mint 900 ezer megváltozott munkaképességű ember él, de csupán 10-13 százalékukat foglalkoztatják. Az Európai Uniós fejlettebb országaiban ez az arány 40-50 százalék, amit 2020-ra szeretnének 75 százalékra emelni.

A fogyatékossággal élők közül a mozgáskorlátozottaknak vannak a legjobb esélyeik a munkaerőpiacon, míg az értelmi fogyatékosok jutnak a legnehezebben munkához.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter