Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Nagy-Britannia: 23 millió teljes munkaidőben dolgozó és közel 9 millió részmunkaidős

Továbbra is több mint egy évtizede nem mért mélyponton van a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

images

images

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a júniussal zárult három hónapban átlagosan 4,9 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 szeptemberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb.

A vizsgált három hónapban 1,64 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 52 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben és 207 ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A bejegyzett munkanélküliek száma 2008 májusa, a gazdasági válság kezdete előtti időszak óta nem volt ilyen alacsony.

Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma az első negyedévhez képest 172 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 606 ezerrel 31,75 millióra nőtt.

Ez a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,5 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg, és a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 23,22 millió, a részmunkaidőben foglalkoztatottaké 8,53 millió.

A 16 és 64 év közötti korcsoportban 58 ezerrel 8,8 millióra csökkent a gazdaságilag inaktívak, vagyis azok száma, akik nem dolgoznak és nem is keresnek állást.

Szakértői várakozásokkal ellentétben csökkent júliusban - a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás utáni hónapban - az álláskeresési járadékban részesülők száma is: júniushoz képest 8600-zal, 763 600-ra.

A munkaerőpiac 2016 második negyedévében is erős maradt, a foglalkoztatottság új rekordot ért el - összegezte az adatokat a statisztikai hivatal egyik szakértője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett adatok túlnyomórészt az EU-tagságról szóló referendum előtti időszakra vonatkoznak.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter