Megjelent: 8 éve

Navracsics szerint bevált az új kormányzati rendszer

Bevált az új kormányzati rendszer, sok, mélyreható szakpolitikai reform indult - fogalmazott Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Népszabadságnak adott interjújában kiemelte: a járási hivatalvezetőknek szakmailag elismert és megbecsült személyeknek kell lenniük.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Népszabadság internetes oldalán vasárnap megjelent interjúban kifejtette: 2010-ben új, az együttműködésen alapuló intézményi rendszert kellett kialakítani. "Intézményi válság ma nincsen Magyarországon, az új kormányzati rendszer bevált" - mondta. A reformok nemcsak szakpolitikák módosítását jelentik, hanem új logikát is. "Ez nem csak finomítást jelentett, rengeteg érdeket sértett" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy soha ennyire szigorú költségvetési politika nem érvényesült Magyarországon, és úgy vélte, hogy a felelős költségvetési politika és a Brüsszellel folytatott vita nem áll ok-okozati viszonyban egymással.

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy működik-e a fékek és ellensúlyok rendszere. A Velencei Bizottságnak a legfőbb ügyész és az Országos Bírói Hivatal elnökének a mandátumával kapcsolatban, a választókerületek átszabása miatt, és a nemzetiségi törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott aggályaira vonatkozó kérdésre azt mondta: a jelentést a kormány egyelőre csak a sajtóból ismeri. A Velencei Bizottság jelentései elkészítésének utolsó fázisában szokott szóbeli tárgyalást is tartani, ez június közepén lesz, és ezen a kormányt Répássy Róbert államtitkár képviseli.

"Az eddigi tapasztalatok alapján a mi szándékaink komolyak. Inkább a Velencei Bizottság szokta kevésbé akceptálni a mi észrevételeinket" - mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a vita azt jelenti, hogy " ugyanarról a valóságról eltérő a véleményük". Nem demokratikus-antidemokratikus álláspontok állnak egymással szemben, hanem szakmai és politikai álláspontok - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral. Arra a kérdésre: volt-e, hogy vitahelyzetekben érvényesíteni tudta a miniszterelnökkel szemben azt az álláspontot, amit a jogbiztonság vagy az alkotmányosság szempontjából indokoltnak tartott, azt válaszolta, "volt, amikor igen, volt, amikor nem".

A Cosma-ügy kapcsán írt levelét illetően a miniszter megerősítette, hogy még "halvány szándékában" sem volt befolyásolási kísérlet, és nem utasította a Kúria elnökét.

A választási eljárási törvényről azt mondta: annak jelentős része, mely a technikai szabályokat tartalmazza, készen van: "Néhány politikai döntési pont van, amire várunk". Szakmailag vállalhatatlannak nevezte Tóth Zoltán választási szakértő azon véleményét, hogy ha a választási bizottságokban köztisztviselők ülnek 2014-ben, akkor az apparátus csalásra lesz kényszerítve a politikusok által, ha probléma lesz a választási eredménnyel.

A járási hivatalvezetőkről szóló szabályozást említve úgy fogalmazott: változatlanul azt szeretné, hogy szakmailag elismert és megbecsült személyek legyenek a kinevezettek. Ezt az sem zárja ki, hogy valaki országgyűlési képviselő is egyben. "De azt szeretném a minimálisra, lehetőség szerint nullára szorítani, hogy politikai szinekúra, politikai menekülőpálya legyen a járási hivatalvezetői poszt. A járási hivatalok vezetőinek azért is erős szakembereknek kell lenniük, mert nehéz feladatuk lesz: január elsejétől egy új hivatalt kell felállítaniuk és beüzemelniük." - mondta.

MTI/Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter