Megjelent: 8 éve

Navracsics szerint bevált az új kormányzati rendszer

Bevált az új kormányzati rendszer, sok, mélyreható szakpolitikai reform indult - fogalmazott Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Népszabadságnak adott interjújában kiemelte: a járási hivatalvezetőknek szakmailag elismert és megbecsült személyeknek kell lenniük.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Népszabadság internetes oldalán vasárnap megjelent interjúban kifejtette: 2010-ben új, az együttműködésen alapuló intézményi rendszert kellett kialakítani. "Intézményi válság ma nincsen Magyarországon, az új kormányzati rendszer bevált" - mondta. A reformok nemcsak szakpolitikák módosítását jelentik, hanem új logikát is. "Ez nem csak finomítást jelentett, rengeteg érdeket sértett" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy soha ennyire szigorú költségvetési politika nem érvényesült Magyarországon, és úgy vélte, hogy a felelős költségvetési politika és a Brüsszellel folytatott vita nem áll ok-okozati viszonyban egymással.

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy működik-e a fékek és ellensúlyok rendszere. A Velencei Bizottságnak a legfőbb ügyész és az Országos Bírói Hivatal elnökének a mandátumával kapcsolatban, a választókerületek átszabása miatt, és a nemzetiségi törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott aggályaira vonatkozó kérdésre azt mondta: a jelentést a kormány egyelőre csak a sajtóból ismeri. A Velencei Bizottság jelentései elkészítésének utolsó fázisában szokott szóbeli tárgyalást is tartani, ez június közepén lesz, és ezen a kormányt Répássy Róbert államtitkár képviseli.

"Az eddigi tapasztalatok alapján a mi szándékaink komolyak. Inkább a Velencei Bizottság szokta kevésbé akceptálni a mi észrevételeinket" - mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a vita azt jelenti, hogy " ugyanarról a valóságról eltérő a véleményük". Nem demokratikus-antidemokratikus álláspontok állnak egymással szemben, hanem szakmai és politikai álláspontok - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral. Arra a kérdésre: volt-e, hogy vitahelyzetekben érvényesíteni tudta a miniszterelnökkel szemben azt az álláspontot, amit a jogbiztonság vagy az alkotmányosság szempontjából indokoltnak tartott, azt válaszolta, "volt, amikor igen, volt, amikor nem".

A Cosma-ügy kapcsán írt levelét illetően a miniszter megerősítette, hogy még "halvány szándékában" sem volt befolyásolási kísérlet, és nem utasította a Kúria elnökét.

A választási eljárási törvényről azt mondta: annak jelentős része, mely a technikai szabályokat tartalmazza, készen van: "Néhány politikai döntési pont van, amire várunk". Szakmailag vállalhatatlannak nevezte Tóth Zoltán választási szakértő azon véleményét, hogy ha a választási bizottságokban köztisztviselők ülnek 2014-ben, akkor az apparátus csalásra lesz kényszerítve a politikusok által, ha probléma lesz a választási eredménnyel.

A járási hivatalvezetőkről szóló szabályozást említve úgy fogalmazott: változatlanul azt szeretné, hogy szakmailag elismert és megbecsült személyek legyenek a kinevezettek. Ezt az sem zárja ki, hogy valaki országgyűlési képviselő is egyben. "De azt szeretném a minimálisra, lehetőség szerint nullára szorítani, hogy politikai szinekúra, politikai menekülőpálya legyen a járási hivatalvezetői poszt. A járási hivatalok vezetőinek azért is erős szakembereknek kell lenniük, mert nehéz feladatuk lesz: január elsejétől egy új hivatalt kell felállítaniuk és beüzemelniük." - mondta.

MTI/Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk