Megjelent: 9 éve

Negyven százalékkal kevesebb hallgató kap ingyen képzést

A gazdaságtudományi területen csaknem 60, a műszaki területen 40, az orvosi képzésben pedig 30 százalékkal csökken ősztől az ingyenes képzésre felvehető hallgatók száma - derült ki a Magyar Nemzet birtokában került, rendelettervezetből, amit információjuk szerint január 4-én tárgyal a kormány.

images

images

A tavalyihoz képest idén 40 százalékkal kevesebb - csupán 30 ezer - hallgatót vehetnek fel a felsőoktatási intézmények ingyenes képzéseire, legalábbis ez olvasható a Magyar Nemzet birtokába került, decemberi keltezésű rendelettervezetből, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jegyez. A dokumentumból kiderül: a jelentős létszámcsökkentést további 15 ezer részösztöndíjas hallgató felvételével enyhítik - az ő tanulmányi költségeik 50 százalékát állja majd az állam. Ez a keretszám a felsőfokú szakképzés, valamint a hiányterületeknek számító agrár, orvosi, műszaki, informatikai és természettudományi képzések között oszlik meg. A tervezet szerint 19 600 főt vehetnének fel mesterképzésre, míg a doktori képzésre felvehető létszámjavaslat 1300 fő. A lap emlékeztet: a Széll Kálmán terv ugyan már 2012-ben előirányozta az államilag támogatott hallgatói létszámkeret csökkentését (40 ezer főre), ám csak 2014-re csökkentette volna 30 ezer főre a beiskolázási létszámot.

A rendelettervezet magában foglalja, hogy a gazdasági képzésben a tavalyi létszámkeretet 60 százalékkal, 2000 főre csökkentik - így ez a terület szenvedi majd a legnagyobb veszteséget a Magyar Nemzet szerint. A társadalomtudományi képzési területen szintén több mint 50 százalékos, míg a bölcsészterületen mintegy 35 százalékos csökkentés várható. Az orvosi és egészségtudományi terület 30 százalékos, a pedagógusképzés 20 százalékos létszámcsökkentést könyvelhet el - írja a napilap. A Magyar Nemzet információi szerint a kormány mai ülésén a keretszámtervezet mellett az ösztöndíjasokkal kötött hallgatói szerződések feltételeit is meghatározzák.

Magyar Nemzet/edupress.hu
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaruhát, veszélyességi pótlékot és 100 ezer forintos támogatást javasolnak a tanári szervezetek

A tanári szervezetek egyetértenek a járvány miatti szigorításokkal, de újabb javaslatokat fogalmaztak meg. Teljes cikk

További szigorításokat követel az oktatásban a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet javasolja, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást. Teljes cikk

Oktatási szünetet rendeltek el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az NKE rektora pénteken tesz javaslatot arra, hogy online is lehessen majd vizsgázni. Teljes cikk