Megjelent: 12 éve

Nehéz Fejér megyében mérnököt találni

Az angolul jól beszélő gépész- és villamosmérnökök Fejér megyében is az álláspiac keresett szakembereinek számítanak. Hiány mutatkozik még építőipari szakmunkásokból. Az informatikusok iránti igény stagnál, humán diplomával, középfokú végzettséggel szellemi munkát megcélozva viszont kifejezetten nehéz elhelyezkedni.

A 428 ezres lakosságú Fejér megye munkanélküliségi mutatója az országos, 7,5 százalékos munkanélküliségi rátánál jobb. A megye városainak többségében 4,5-6 százalék között ingadozik a ráta, csupán Enyingen és Sárbogárdon magasabb a ráta.
A térségben számos, nagy munkaerő-igényű beruházás is folyik, többek közt a Denso Gyártó Magyarország Kft., a Hankook Tire Magyarország Kft, a Jüllich Glas Holding Zrt., Grundfos, valamint más építőipari és épületgépészeti cégek bővülésével. Az elhelyezkedési esélyek megyén belül is változóak. Sárbogárdon 9,6, Enyingen 10,6 százalék a munkanélküliségi ráta. E városokban és környékén nyáron a szezonális mezőgazdasági munkák javítják valamelyest a statisztikát. Ezzel szemben Székesfehérvár, Mór, Bicske és Dunaújváros területét tartós munkaerőhiány jellemzi.

Hiánycikk az angolul jól tudó mérnök

Az országos munkaerőpiaci trendek Fejér megyében is jól kivehetőek. A megyében a diplomás munkavállalók körében a munkaadók "kedvencei" a mérnökök. Az elvárások a nyelvtudás tekintetében sem változtak számottevően: 85 százalékuk a mindennapos kommunikációban használható, középfokú angol nyelvtudást várja el, míg a cégek mindössze 15 százaléka igényelne németül jól beszélő mérnököt.
"Rendkívül kerestettek a gépész- és projektmérnökök, a stratégiai beszerzők, az autóipar részéről nagyon nagy az igény a villamos-, és minőségbiztosító mérnökök iránt"- mondta el Magyar Veronika, a Workforce Személyzeti Tanácsadó Kft. székesfehérvári kirendeltségének vezetője. A humánerőforrás szakembertől azt is megtudtuk: az angolul vagy németül beszélő, munka - és környezetvédelmi mérnökök szintén keresettek, ám az ő megtalálásuk nehéz feladat a fejvadászoknak.

ISO TS16949: varázsszó mérnököknek

"Elenyészően ritkán akad alkalmas jelölt. Az autóiparban érdekelt vállalatok nem tartanak igényt az ISO TS16949 szabványrendszert nem ismerő mérnökökre. A cégek ráadásul nem bíbelődnek az új alkalmazottak hosszadalmas és költségigényes betanításával, mert mindegyik kész szakembert szeretne. Az igazán alkalmas jelöltek pedig még mindig nehezen mobilizálhatóak" - magyarázza. A keresett területeken a pályakezdők átlagosan bruttó 200-290 ezer forintos kezdőbérre számíthatnak. Az összeg 3-4 éves munkatapasztalattal már bruttó 350-400 ezer forint. Egy 40 év körüli, megfelelő munkatapasztalattal bíró, 2 nyelvet magabiztosan beszélő projektmérnök bére bruttó már 600 ezer forintról indul.

Magyar Veronika szerint az informatika, a pénzügy, a HR és a humán diplomások iránt jelenleg stagnál az igény. Az elhelyezkedni tudók bruttó 200 ezer forint körüli fizetésre számíthatnak - a humán diplomások többsége pedig kénytelen adminisztratív munkakörökkel beérni.
Nehéz helyzetben az érettségizett, irodai munkát keresők
Már akinek sikerül. Szabóné Molnár Mónika, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője ugyanis arról számolt be: a középfokú végzettséget igénylő, adminisztrációs munkakörökben - például kereskedelmi és marketing ügyintéző, asszisztens - ritkán lehet állást találni, és a pedagógusokat sem keresi senki. A nem mérnökként végzett diplomások elhelyezkedési nehézségeit a munkaügyi kirendeltség statisztikái is alátámasztják. Az idén májusban nyilvántartott mintegy 1500 szabad álláshelyre mindössze alig kerestek szellemi dolgozókat.

Az építőipar szakmunkásokat vár

Sipos Éva, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint keresettek az építőipari szakmunkások: többek között a hegesztők, az ácsok-állványozók, a kőművesek, a CNC forgácsolók, a gépi forgácsolók, a géplakatosok, a hűtő- és klímaberendezés-szerelők -karbantartók, az öntők, a szerkezetlakatosok, a szerszámkészítők. Emellett épület- és építménybádogosokra, tetőfedőkre, targonca és munkagépszerelők iránt mindig nagy igény mutatkozik.

A szépségiparban csak egyéni vállalkozóként

Ám a szakképzettség megléte önmagában senkinek nem garantál zökkenőmentes elhelyezkedést. Sipos Éva úgy tapasztalta: néhány, a fiatalabbak körében korábban népszerű sikerszakma az elmúlt pár évben túlképzéshez vezetett a régióban. A szépségiparban most elhelyezkedni akarók - fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, masszőrök - nincsenek könnyű helyzetben, de a pincérként, szakácsként, cukrászként vagy élelmiszerkereskedőként végzettek is többnyire egyéni vállalkozóként tudnak érvényesülni.

Takács Gabriella

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Növekszik a közmunkások átlagéletkora, egyre több a női munkavállaló

A belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentéséből kiderül, hogy a közmunkások 59... Teljes cikk

Rendhagyó munkarend a Parlamentben

A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági... Teljes cikk

Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek