Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nem állítja le a szerdai sztrájkot a Liga

Nem állítja le a november 21-re több ágazatban tervezett országos sztrájkot a Liga Szakszervezetek - jelentette Gaskó István, az érdekképviselet elnöke a hétfői budapesti sztrájkegyeztetésen.

A szakszervezeti vezető elmondta: számukra nem elfogadható a kormány válasza követeléseikre. Nem tudják elfogadni, hogy a kormány lényegében ragaszkodik a jövő évi nyugdíjszámítási mód alkalmazásához, amely lényegesen csökkenti a jövő évtől nyugdíjba vonulók nyugdíját.

Gaskó István hozzátette, hogy az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó törvényjavaslatot sem hajlandó visszavonni a kormány. Annak módosításaival pedig nem érhető el az érdeképviseletek számára kívánatos eredmény. A korkedvezményes nyugdíjazás szabályainak módosítására kidolgozott ütemtervet átvették a kormánytól, és azt tanulmányozni kívánják.

Vita bontakozott ki a tárgyaláson a folytatást illetően Gaskó István és Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a kormányzati tárgyalócsoport vezetője között. Csizmár Gábor azt javasolta, hogy a tárgyalásokat az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretei között folytassák, hogy abba beleszólása lehessen az OÉT többi munkavállalói képviseletének, illetve a munkáltatói érdekképviselteknek is.

Gaskó István ragaszkodott ahhoz, hogy a Liga Szakszervezetek, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a kormányzati tárgyalócsoport közötti sztrájkegyeztetést folytassák. Mint mondta ezeket a tárgyalásokat érdemes lenne akár kedden és szerdán is folytatni, mert ugyan a sztrájk egészét már nem lehet leállítani, de egyes sztrájkokat még visszavonhatnának egy megállapodás esetén. A további tárgyalásoknak azért is helyük van, mert követeléseik a szerdai sztrájkokkal és demonstrációkkal nem évülnek el, azokat fenntartják és további nyomásgyakorló eszközökkel kívánják ezeket a célokat elérni.

Csizmár Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájktörvény szerint a jogszerű sztrájkot csak akkor lehet alkalmazni, ha az egyeztető tárgyalások hét nap alatt sem vezetnek eredményre. Így tehát a november 14-e után bejelentett és 21-én tartott sztrájkok jogszerűsége vitatható, a jogszerűtlenség megállapítása esetén az adott sztrájkot szervező szakszervezet jelentős anyagi felelősséggel tartozik.

Gaskó István ezt riogatásnak nevezte. Elmondta: kétórás sztrájk az egyeztetések közben is tartható, már a hét nap alatt is. A kormánynál egyébként már október 15-én kezdeményezték a tárgyalást követeléseik megfogalmazásával, az országos, a több ágazatban tervezett sztrájk jelzésével.

Gaskó István kifejezte készségét, hogy akár a szerdai sztrájk előtt is tovább egyeztessenek és megállapodást kössenek.

A vasúti, a Volán, az energiaszolgáltatási és más sztrájkot szervező szakaszervezetek listája szerepel a Liga Szakszervezetek honlapján, a sztrájkokról külön tájékoztatást nem tesz közzé a szakszervezeti szövetség - válaszolta újságírói kérdésre Gaskó István. A lakossági szolgáltatást végző cégek szakszervezetei, s maguk a cégek tájékoztatják majd az adott sztrájkokról a lakosságot.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk