Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Nem állítja le a szerdai sztrájkot a Liga

Nem állítja le a november 21-re több ágazatban tervezett országos sztrájkot a Liga Szakszervezetek - jelentette Gaskó István, az érdekképviselet elnöke a hétfői budapesti sztrájkegyeztetésen.

A szakszervezeti vezető elmondta: számukra nem elfogadható a kormány válasza követeléseikre. Nem tudják elfogadni, hogy a kormány lényegében ragaszkodik a jövő évi nyugdíjszámítási mód alkalmazásához, amely lényegesen csökkenti a jövő évtől nyugdíjba vonulók nyugdíját.

Gaskó István hozzátette, hogy az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó törvényjavaslatot sem hajlandó visszavonni a kormány. Annak módosításaival pedig nem érhető el az érdeképviseletek számára kívánatos eredmény. A korkedvezményes nyugdíjazás szabályainak módosítására kidolgozott ütemtervet átvették a kormánytól, és azt tanulmányozni kívánják.

Vita bontakozott ki a tárgyaláson a folytatást illetően Gaskó István és Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a kormányzati tárgyalócsoport vezetője között. Csizmár Gábor azt javasolta, hogy a tárgyalásokat az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretei között folytassák, hogy abba beleszólása lehessen az OÉT többi munkavállalói képviseletének, illetve a munkáltatói érdekképviselteknek is.

Gaskó István ragaszkodott ahhoz, hogy a Liga Szakszervezetek, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a kormányzati tárgyalócsoport közötti sztrájkegyeztetést folytassák. Mint mondta ezeket a tárgyalásokat érdemes lenne akár kedden és szerdán is folytatni, mert ugyan a sztrájk egészét már nem lehet leállítani, de egyes sztrájkokat még visszavonhatnának egy megállapodás esetén. A további tárgyalásoknak azért is helyük van, mert követeléseik a szerdai sztrájkokkal és demonstrációkkal nem évülnek el, azokat fenntartják és további nyomásgyakorló eszközökkel kívánják ezeket a célokat elérni.

Csizmár Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájktörvény szerint a jogszerű sztrájkot csak akkor lehet alkalmazni, ha az egyeztető tárgyalások hét nap alatt sem vezetnek eredményre. Így tehát a november 14-e után bejelentett és 21-én tartott sztrájkok jogszerűsége vitatható, a jogszerűtlenség megállapítása esetén az adott sztrájkot szervező szakszervezet jelentős anyagi felelősséggel tartozik.

Gaskó István ezt riogatásnak nevezte. Elmondta: kétórás sztrájk az egyeztetések közben is tartható, már a hét nap alatt is. A kormánynál egyébként már október 15-én kezdeményezték a tárgyalást követeléseik megfogalmazásával, az országos, a több ágazatban tervezett sztrájk jelzésével.

Gaskó István kifejezte készségét, hogy akár a szerdai sztrájk előtt is tovább egyeztessenek és megállapodást kössenek.

A vasúti, a Volán, az energiaszolgáltatási és más sztrájkot szervező szakaszervezetek listája szerepel a Liga Szakszervezetek honlapján, a sztrájkokról külön tájékoztatást nem tesz közzé a szakszervezeti szövetség - válaszolta újságírói kérdésre Gaskó István. A lakossági szolgáltatást végző cégek szakszervezetei, s maguk a cégek tájékoztatják majd az adott sztrájkokról a lakosságot.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk