Megjelent: 6 hónapja

Nem győzik feldolgozni az álláskeresési járadék iránti kérelmeket

Többen is arra panaszkodnak, hogy sokat kell várniuk az álláskeresési járadékra, illetve nehezen érik el a területileg illetékes munkaügyi központot.

Túlterhelődött a rendszer, és jelentősen lassult az álláskeresési járadék iránti kérelmek feldolgozása Magyarországon - írja a Pénzcentrum. Mint emlékeztetnek, a Publicus felmérése szerint az emberek 10%-a veszítette el a munkáját, mióta kirobbant a koronavírus-járvány. A korábban taxis diszpécserként dolgozó Kriszta arról számolt be a portálnak, hogy március 20-án vesztette el az állását, és április 2-án regisztrált online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Pár nappal később megkeresték a területileg illetékes foglalkoztatási osztálytól, hogy küldjön el további néhány dokumentumot. Ám hiába várta, hogy május elején utalják az első havi járadékot, az nem érkezett meg, és csak a 48. hívásra sikerült elérnie a területileg illetékes munkaügyi központot.

Rájuk szakadt ez a rengeteg ember, egyszerűen nem győzik a munkát, ezt mondta nekem. Nagyon kedves és segítőkész volt, de elmondta azt is, hogy ne számítsak májusban utalásra, ugyanis még a március közepén hozzájuk beérkező kérelmek elbírálásával sem végeztek” - mesélte portálnak a nő, aki állítása szerint több száz állásra jelentkezett, de sok helyen válaszra sem méltatják.

Egy másik megkérdezett állásvesztő február 27-én regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén, neki május elején érkezett meg az első kifizetés. A Pénzcentrum érdeklődött a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól, hogy aki április elején nyújtotta be a kérelmét, annak mikor érkezik meg az utalás a számlájára, illetve hogy érkezett-e panasz hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy a telefonos ügyfélszolgálat, valamint a munkaügyi központok sem telefonon, sem e-mailen keresztül nem elérhetőek. Végül a Miniszterelnökség sajtóosztályától érkezett válasz:

"Az elektronikus úton benyújtott kérelmek sok esetben hiányosak, ezért a döntés meghozatalához szükséges adatok vonatkozásában a hatóságnak hiánypótlási felhívást kell kiadnia. A kérelmek elbírálása így teljes eljárásban történik, amelynek határideje 60 nap. Az álláskeresési járadék folyósításának kezdőnapja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja, tehát a foglalkoztatási osztályok a fentiek szerinti elektronikus jelentkezés vagy akár a telefonos időpontkérés időpontját veszik figyelembe, így a bejelentkezés és a tényleges ügyintézés között eltelő időszakra is folyósítják a támogatást, amennyiben az ügyfél a jelentkezéskor arra jogosult. A kifizetés az álláskeresési ellátást megállapító döntés közlését követően történik meg” - írják, hozzátéve, hogy március 16. óta nem érkezett panasz az említett témában.

Penzcentrum
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter