Megjelent: 3 hónapja

Nem győzik feldolgozni az álláskeresési járadék iránti kérelmeket

Többen is arra panaszkodnak, hogy sokat kell várniuk az álláskeresési járadékra, illetve nehezen érik el a területileg illetékes munkaügyi központot.

Túlterhelődött a rendszer, és jelentősen lassult az álláskeresési járadék iránti kérelmek feldolgozása Magyarországon - írja a Pénzcentrum. Mint emlékeztetnek, a Publicus felmérése szerint az emberek 10%-a veszítette el a munkáját, mióta kirobbant a koronavírus-járvány. A korábban taxis diszpécserként dolgozó Kriszta arról számolt be a portálnak, hogy március 20-án vesztette el az állását, és április 2-án regisztrált online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Pár nappal később megkeresték a területileg illetékes foglalkoztatási osztálytól, hogy küldjön el további néhány dokumentumot. Ám hiába várta, hogy május elején utalják az első havi járadékot, az nem érkezett meg, és csak a 48. hívásra sikerült elérnie a területileg illetékes munkaügyi központot.

Rájuk szakadt ez a rengeteg ember, egyszerűen nem győzik a munkát, ezt mondta nekem. Nagyon kedves és segítőkész volt, de elmondta azt is, hogy ne számítsak májusban utalásra, ugyanis még a március közepén hozzájuk beérkező kérelmek elbírálásával sem végeztek” - mesélte portálnak a nő, aki állítása szerint több száz állásra jelentkezett, de sok helyen válaszra sem méltatják.

Egy másik megkérdezett állásvesztő február 27-én regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén, neki május elején érkezett meg az első kifizetés. A Pénzcentrum érdeklődött a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól, hogy aki április elején nyújtotta be a kérelmét, annak mikor érkezik meg az utalás a számlájára, illetve hogy érkezett-e panasz hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy a telefonos ügyfélszolgálat, valamint a munkaügyi központok sem telefonon, sem e-mailen keresztül nem elérhetőek. Végül a Miniszterelnökség sajtóosztályától érkezett válasz:

"Az elektronikus úton benyújtott kérelmek sok esetben hiányosak, ezért a döntés meghozatalához szükséges adatok vonatkozásában a hatóságnak hiánypótlási felhívást kell kiadnia. A kérelmek elbírálása így teljes eljárásban történik, amelynek határideje 60 nap. Az álláskeresési járadék folyósításának kezdőnapja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja, tehát a foglalkoztatási osztályok a fentiek szerinti elektronikus jelentkezés vagy akár a telefonos időpontkérés időpontját veszik figyelembe, így a bejelentkezés és a tényleges ügyintézés között eltelő időszakra is folyósítják a támogatást, amennyiben az ügyfél a jelentkezéskor arra jogosult. A kifizetés az álláskeresési ellátást megállapító döntés közlését követően történik meg” - írják, hozzátéve, hogy március 16. óta nem érkezett panasz az említett témában.

Penzcentrum
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk

Koronavírusos a Suzuki-gyár két dolgozója

A fertőzött dolgozóval kapcsolatba kerülő kollégák házi karanténba kerültek- közölte a cég. Teljes cikk

Kevés dolgozó választja az egészségügyi cafetériát

A szakértő szerint a magyar embereknek még mindig rossz az öngondoskodási hajlandósága. Teljes cikk